Hasselts publiek krijgt ervan langs van John Cleese

Print
Hasselts publiek krijgt ervan langs van John Cleese

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De Britse komiek en acteur John Cleese (78) heeft aan het einde van zijn internationale tournee de toeschouwers in een theater in het Belgische Hasselt getypeerd als 'slechtste publiek ooit'.

Volgens Cleese, die de afgelopen maanden door Europa trok met zijn show The Last Time To See Me Before I Die (een soms matig ontvangen  programma vol  nostalgische bespiegelingen en anekdotes  van zijn carrière, red.), was het publiek in het Vlaamse Hasselt  echt niet te doen. "Die luie, dikke, met bier doordrenkte pseudo-Franse Belgische rotzakken in Hasselt. Het was alsof ik Moby Dick voorlas aan nomaden'', twitterde Cleese. 

Hasselt op de wereldkaart
Vervolgens werd zijn bericht massaal van commentaren voorzien en gedeeld. De meeste reacties op de belediging can Cleese zijn positief. "Hilarisch'', meent iemand. Of: "Pech, niet alle Belgen drinken bier.'' En: "Bedankt John, je hebt Hasselt definitief op de wereldkaart gezet.''

De beroemde Brit deed op 30 mei dit jaar het Ethias Theater in Hasselt aan. De kans dat hij daar ooit nog op de planken zal staan, lijkt klein. Cleese is wel dik tevreden over het publiek in  Haarlem, Zwolle en Breda. En over de grens zijn Helsinki, Reykjavik, Bergen, Kopenhagen, Hamburg, Keulen, Zurich, Frankfurt, Wenen en  Zagreb zijn favorieten. 

Kritiek
De show The Last Time To See Me Before I Die kreeg in kranten en op sociale media de nodige kritiek voor de kiezen. Zo schreef de Volkskrant dat het programma tot in de puntjes was uitgeschreven terwijl de meeste anekdotes al eens gehoord waren in vele openbare interviews. "Daardoor krijgt de show, vooral in de tweede helft, een wat routineus karakter." 

"Dat deel is ook zwakker door achterhaalde nationaliteiten-grappen en het uitvoerig tonen van het matige typetje dat Cleese tien jaar geleden introduceerde: Stig Ohmquist, de organisator van de Swedish Fun Week'', zo oordeelde de krant. 

Cleese gaf in totaal 35 shows. Zijn laatste was gisteren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →