Puan, de oudste orang-oetan ter wereld (62), is niet meer

Print
Puan, de oudste orang-oetan ter wereld (62), is niet meer

Puan was met haar 62 jaar de oudste orang-oetan. Afbeelding: AFP

De oudste Sumatraanse orang-oetan ter wereld is op 62-jarige leeftijd in de dierentuin van het Australische Perth overleden. Dat melden Australische media.

Puan werd geëuthanaseerd omdat zij leed aan veel ouderdomskwalen die haar leven ondraaglijk maakten. Apenverzorger Holly Thompson zei dat het moeilijk was maar dat het de juiste beslissing was om de oude aap een respectvol einde te geven.

Guinness Book
Puan leefde sinds 1968 in de dierentuin en is officieel opgenomen Guinness Book of Records als de oudste van haar soort. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) worden Sumatraanse orang-oetans normaal gesproken zo'n 45 jaar.

Algemeen wordt aangenomen dat Puan in 1956 is geboren in de jungle van het Indonesische eiland Sumatra. Puan had 54 nakomelingen verspreid in dierentuinen over de hele wereld. Enkele apen zijn uitgezet in de jungle van Sumatra.

Volgens het WNF leven nog zo'n 5600 Sumatraanse orang-oetans in het wild.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →