Terreurverdachte opgepakt in Schinnen na DNA-match op wapens IS-cel Parijs

Print
Terreurverdachte opgepakt in Schinnen na DNA-match op wapens IS-cel Parijs

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

Amstenrade - In een hotelkamer in Schinnen heeft de politie een terreurverdachte opgepakt wiens DNA is aangetroffen op vuurwapens in een IS-schuilplaats in de Parijse voorstad Argenteuil.

De aanhouding is maandag al gebeurd. Zo meldt het Openbaar Ministerie.

Daarnaast zijn een man van 26 in Groningen en 53-jarige man in Zaanstad aangehouden. Een vierde verdachte – een 22-jarige man -  is niet aangehouden, hij is gedetineerd in Sassenheim vanwege een geweldsmisdrijf.

De man die is opgepakt in Schinnen had geen vaste verblijfplaats en verbleef tijdelijk in Schinnen. In de hotelkamer in Schinnen is onder meer beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en schriftelijke notities. Verder heeft de terreurverdachte geen link met Limburg, zegt een OM-woordvoerder.

DNA
De politie is de drie mannen op het spoor gekomen doordat het DNA dat werd gevonden op wapens in een IS-schuilplaats die twee dagen na de aanslagen in Brussel op 24 maart 2016 door de politie werd ontdekt. Het appartement werd gehuurd door de Franse jihadist Réda Kriket was gehuurd. Kriket werd die dag ook aangehouden. Het gevonden DNA matchte met sporen in de Nederlandse DNA-databank. De vier verdachten hebben, allen mannen met Nederlandse paspoorten, hebben eerder vastgezeten voor delicten waar justitie nu niets over wil zeggen.

In de schuilplaats in Argenteuil werden vijf Kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons  en jihadistische geschriften gevonden. De Franse autoriteiten zijn ervan overtuigd dat met de vondst van het wapenarsenaal een terroristische aanslag is voorkomen.

Een tweede Franse terreurverdachte, Anis. B., werd op Eerste paasdag in 2016 in Rotterdam aangehouden. In het appartement waar hij verbleef trof de politie in een kelderbox 45 kilo munitie aan, overwegens patronen voor Kalasjnikovs. Beide jihadisten hebben volgens de Franse justitie samen in Syrië deelgenomen aan de gewelddadige jihad. Er zij

Alle beperkingen
De aangehouden verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zitten in alle beperkingen, wat betekent dat zij uitsluitend met hun advocaat contact mogen hebben.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →