OM in beroep tegen vrijspraak havenbaas

Print
OM in beroep tegen vrijspraak havenbaas

De brand in de jachthaven van Wessem. Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Ohé en Laak - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich niet neergelegd bij de vrijspraak van de rechtbank Limburg van Henk V. (59) uit Gastel voor de havenbrand in Ohé en Laak. Het OM heeft tegen het vonnis van de rechtbank Limburg hoger bedroeg aangetekend.

Dat heeft een woordvoerder dinsdag bevestigd. 

Lees ook: Havenbaas vrijgesproken van branden in jachthaven

De officieren van justitie hadden de vorige maand voor de man uit Gastel vijf jaar celstraf gevraagd. Ook de zaak tegen twee medeverdachten krijgt een vervolg bij het gerechtshof in Den Bosch.

De rechters in Roermond legden Frank V. (51) uit Eindhoven en Mikal G. (35) uit Maastricht drie jaar celstraf op. De eisen van het OM waren fors hoger: respectievelijk zes en vijf jaar cel. 

De brand in de drijvende woningen in Ohé en Laak op 10 december 2014 is een van de vier nautische branden die eind 2014, begin 2015 daar en in Roermond, Herten en Wessem uitbraken. Voor de laatste drie branden kon de politie geen verdachten oppakken. In het scenario van het OM is de brandstichting in Ohé en Laak een dekmantel voor Henk V. geweest.

Hij zou de twee medeverdachten als vermeende pyromanen hebben ingeschakeld omdat hij financieel voordeel zou hebben bij de brandstichting een maand later in zijn eigen jachthaven in Wessem. 

De rechters maakte in hun vonnis van 29 mei korte metten met deze theorie. Volens hen hebben de advocaten Marijn Zuketto en Paul Brouwers met stukken onderbouwd dat de brand in Wessem grote financiële schade voor Henk V. heeft veroorzaakt, die bovendien te verwachten was.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →