Maximale straf geëist tegen verdachte (17) van moord op Savannah

Print
Maximale straf geëist tegen verdachte (17) van moord op Savannah

Een bloemenzee ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte Savannah. Afbeelding: ANP/politie

Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft dinsdag de zwaarst mogelijke straf geëist tegen Angelo S., de 17-jarige verdachte van de moord op Savannah Dekker (14) uit Bunschoten.

Als het aan het OM ligt, krijgt Angelo S. twee jaar jeugddetentie plus jeugd-tbs (PIJ-maatregel). Volgens deskundigen van het NFI zijn op de trappers van de fiets waarop de verdachte is weggereden en op zijn kleding  modder- en watersporen aangetroffen die gelinkt kunnen worden aan de specifieke sloot waarin Savannah gevonden is.

Plan
Volgens het OM zijn de online communicatieuitingen van Angelo S. uitgebreid onderzocht. Daaruit kan worden afgeleid dat hij vóór 1 juni al van plan was Savannah iets aan te doen. Ook tonen camerabeelden, dna-sporen op een frisdrankblikje en chatgesprekken aan dat de verdachte donderdag 1 juni met het slachtoffer samen was in de buurt van de plek waar Savannah is gevonden.

Kort na 1 juni voerde Angelo S. diverse verdachte handelingen uit, aldus het OM. Zo wiste hij chatgesprekken met Savannah, paste hij sociale media-accounts aan en construeerde hij met een vriendin een vals alibi voor de bewuste donderdag. De officier van justitie concludeert daarom dat er sprake is geweest van voorbedachten rade en acht daarmee moord bewezen. 

Vrijspraak
Advocate Fleur Zijderveld vroeg om vrijspraak, omdat hard bewijs ontbreekt voor de betrokkenheid van haar cliënt Angelo S. bij de dood van Savannah. "Het liefst zie ik hem op een kleiner feit veroordeeld, zodat hij de hulp krijgt die hij heel hard nodig heeft." 

Zijderveld erkende dat het 'wrang en heel vervelend' is  dat de nabestaanden van Savannah ook na de twee zittingsdagen nog steeds niet weten wat er met hun dochter is gebeurd.

Chatvriend
De scholier werd zondag 4 juni 2017 dood gevonden in een sloot op bedrijventerrein De Kronkels in haar woonplaats. Volgens de openbaar aanklager werd ze vrijdag 1 juni om het leven gebracht door haar chatvriend Angelo S. uit Den Bosch. De twee troffen elkaar de bewuste middag in Bunschoten, waarna Savannah niet terugkeerde naar huis.

Het proces tegen de jonge Bosschenaar vindt vanwege zijn leeftijd plaats achter gesloten deuren. Maandag werden forensisch deskundigen gehoord over de sporen die ze aantroffen op de plek van het misdrijf. Ook de patholoog-anatoom die sectie verrichtte op het slachtoffer gaf in de gesloten rechtszaal uitleg over haar bevindingen. Een forensisch psycholoog gaf een toelichting op de mentale gesteldheid van de verdachte.

IJsje
Angelo S. gaf volgens de persrechter ‘geen volledige openheid van zaken’ over wat er zich de bewuste donderdag heeft afgespeeld tussen hem en Savannah. Bekend is dat de twee een ijsje kochten bij een tankstation op De Kronkels. Bij de aanhouding in zijn ouderlijk huis op 5 juni werden spullen van Savannah aangetroffen. Het OM maakte halverwege het onderzoek bekend, dat op een pc van de verdachte aanwijzingen stonden voor het plan om Savannah om te brengen.

De meervoudige strafkamer in Utrecht doet 13 juli uitspraak. Het vonnis is in tegenstelling tot de zitting wel openbaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →