Maastrichtse ‘Landrot’ promoveert op item ver van Limburg: de zee

Print
Maastrichtse ‘Landrot’ promoveert op item ver van Limburg: de zee

Afbeelding: Max Rademacher

Een jongen uit Maastricht die promoveert op een item ver weg van de Limburgse heuvels: zandopspuitingen langs de kust. Max Rademacher uit Amby deed het.

De 30-jarige jongeman promoveerde vorige week aan de Technische Universiteit Delft op dit onderwerp. “Grote zandopspuitingen aan de kust, zoals de ‘Zandmotor’ ten zuiden van Scheveningen, worden toegepast om de kust te beschermen, maar ze kunnen ook gevaar opleveren voor zwemmers.”


Radermacher bracht gedetailleerd in kaart op welke manier zandopspuitingen gevaarlijke stromingen kunnen veroorzaken. Met behulp van zijn resultaten kan de zwemveiligheid rond bestaande en toekomstige zandopspuitingen worden verbeterd.

Radermacher, die in 2006 slaagde aan het Sint-Maartenscollege, ontwikkelde zijn interesse voor de kust pas tijdens zijn studie Civiele Techniek aan de TU Delft. 
Inmiddels ontwikkelt hij als kustwaterbouwkundige en ondernemer instrumenten voor het meten van golven op zee.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →