Autodakenfabrikant Inalfa Venray duikt in rode cijfers

Print
Autodakenfabrikant Inalfa Venray duikt in rode cijfers

Productie van schuifdaken bij Inalfa. Afbeelding: Laurens Eggen

Groeien doet soms pijn. Dat ervaart het hard groeiende Inalfa (autodaken) in Venray dat vorig jaar een negatief resultaat heeft geboekt. Toch is het bedrijf optimistisch.

Inalfa Roof Systems Group in Venray heeft vorig jaar voor het eerst sinds 2009 met verlies gedraaid. De fabrikant van autodaken boekte in 2017 een nettoverlies van 29,9 miljoen euro tegen een winst van 3,1 miljoen euro in 2016. De netto-omzet steeg vorig jaar met 2,2 procent naar bijna 1,2 miljard euro.

Afschrijving
Het bedrijf stelt in een toelichting op zijn jaarverslag dat het negatieve resultaat sterk is beïnvloed door een eenmalige afschrijving van 30 miljoen euro "in verband met ongunstige programma-investeringen." Welke dat waren, wil Inalfa wegens vertrouwelijkheid voor de klant niet zeggen: "Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat een dergelijke gebeurtenis opnieuw optreedt."

Het tegenvallende resultaat is volgens Inalfa mede te wijten aan ‘groeipijnen’: de multinational heeft als ambitie binnen enkele jaren tot wereldmarktleider uit te groeien, maar moet hiervoor fikse investeringen in (nieuwe) bedrijfslocaties en projecten doen.

Injectie
Inalfa is sinds 2011 eigendom van BHAP, een van de leidende fabrikanten van auto-onderdelen in China. Het moederbedrijf sprong vorig jaar - maar ook dit jaar - bij om Inalfa te helpen, zoals uit een recente injectie van 25 miljoen euro blijkt. In 2017 was de hulp zeer welkom: Inalfa kende een vrije negatieve kasstroom (inkomsten minus uitgaven) van 54,2 miljoen euro. Het bedrijf zoekt naar aanvullende financiering door externe partijen. Omdat Inalfa op de kleintjes moet letten, hanteerde het bedrijf in 2017 "een zeer strikt personeelsbeleid en loonkostenbeheersing." Toch groeide het personeelsbestand van een kleine 5500 werknemers in 2016 tot bijna zesduizend eind 2017.

Het Venrayse bedrijf is optimistisch. "De orderportefeuille voor de toekomst is gevuld" en de wereldwijde markt voor daksystemen groeit: Inalfa’s omzet groeide in 2017 harder dan de autoproductie.

Korea
Met name in Europa realiseerde het een enorme omzetstijging van 27,3 procent. De groei in de VS en China viel tegen, terwijl de omzet in Korea met 32 procent kelderde. Het bedrijf wijt dit "aan zware marktomstandigheden." De fabrieken produceerden er minder auto’s.

Ondanks deze moeilijkheden voorziet Inalfa dat het komende jaren een positieve groei zal laten zien en beter zal presteren dan de markt. Het wijst op zijn toekomstige autodaken waarin nieuwe functies en meer elektronica zijn verwerkt en waarin het bedrijf inspeelt op megatrends als zelfrijdende en elektrische auto’s: "Hierbij zal de research voornamelijk gedreven worden vanuit het hoofdkantoor in Venray. Dit brengt overeenkomstig werkgelegenheid met zich mee."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →