Onderzoek naar groot windpark langs A67

Print
Onderzoek naar groot windpark langs A67

Afbeelding: iStock

Grashoek - "We willen een voorbeeld zijn." Grashoek heeft de ambitie het eerste, energieneutrale dorp van Peel en Maas te zijn. Dus onderzoekt het de haalbaarheid van een groot windpark.

Er vindt onderzoek plaats naar de haalbaarheid van negen windmolens langs de A67 in de gemeente Peel en Maas. Het initiatief ligt bij het dorpsoverleg van Grashoek. Het heeft de ambitie om als eerste dorp in Peel en Maas in 2030 energieneutraal te zijn.

Verkeer
Voorzitter Frits Verlinden van het dorpsoverleg vertelt dat Grashoek samenwerkt met Maasbree en Koningslust, omdat de windmolens op het grondgebied van deze drie dorpen komen. Volgens hem heeft de provincie eerder laten weten dat het windpark binnen het zoekgebied past. Secretaris Paulien van der Woude van het dorpsoverleg Grashoek wijst erop dat de locatie kansrijk is omdat het geluid van het verkeer dat van de windmolens overstemt. De dorpen trekken op met energiecoöperatie Peel Energie, die betrokken is bij het windpark Egchelse Heide. Daar komen vijf windmolens. Verlinden geeft te kennen dat het nieuwe plan zich nog in een vroeg stadium bevindt en dat nog overleg met omwonenden moet worden gevoerd.

Het dorpsoverleg zet zwaar in op duurzaamheid. Aanleiding was het plan van een projectontwikkelaar een zonnepark van 3,6 hectare te ontwikkelen in het hart van het dorp. Het dorpsoverleg verzette zich daartegen. Het was niet tegen het initiatief, wel tegen de locatie, aldus Verlinden en Van der Woude.

Het plan heeft hen wakker geschud. Het dorpsoverleg plaatste duurzaamheid hoog op de agenda. Om te zorgen dat de inwoners over het onderwerp gaan nadenken, gaat het dorpsoverleg eind dit jaar een expositie en symposium organiseren. Als locatie is de kerk gekozen. Het dorpsoverleg heeft al toestemming van de deken, zegt Verlinden. Het is de bedoeling zo breed mogelijk voorlichting te geven wat onder duurzaamheid wordt verstaan en wat de inwoner, het dorp en de gemeente kunnen doen.

Turf
Verlinden: "We willen een voorbeeld zijn. Grashoek bracht vroeger al de energie naar de regio. Het ging toen om turf die in De Peel werd gestoken en via Grashoek naar andere dorpen werd gebracht. Nu willen we dat weer doen."

Hij geeft te kennen dat je niet langer kunt denken: na mij de zondvloed. "Als we onze kleinkinderen niet met enorme problemen willen opzadelen, moeten we in actie komen."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →