Renovatie station Maastricht start begin 2019

Print

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

De renovatie van station Maastricht start in de eerste maanden van 2019. Omdat het een rijksmonument is, moet de Stichting Cultureel Erfgoed er eerst mee instemmen.

De stationshal van Maastricht wordt ‘ontrommeld’. Kiosken, kaartautomaten en NS-kantoren verhuizen. Nieuwe, hoge ramen ­maken de architectonisch mooie hal straks veel ruimer en lichter. De NS investeert daar ruim acht miljoen euro in.

Ruimte
Omdat dit eerst een grensstation was met douane, is er veel ruimte over. Architect Joost Ruland heeft de nieuwe situatie ontworpen, waaronder de nieuwe stationsrestauratie.

Lees ook: ‘Eind aan het kopstation Maastricht’

In de hal ligt (aan de Parallelweg, tegenover hotel l’Empereur) de oude visitatiehal. "Daar moesten reizigers uit België vroeger bij de paspoortcontrole hun koffers openen om te zien of ze niets illegaal invoerden", zegt Ruland. "Deze ruimte komt weer beschikbaar voor het publiek, het personeel verhuist naar boven, waar het trouwens een prachtig uitzicht heeft op het stationsplein."

Ontwerp
De raad van bestuur van de NS heeft al in januari ingestemd met de renovatie van het stationsgebouw. Het ontwerp werd in april tijdens een informatiebijeenkomst getoond.

Dat de werkzaamheden pas in het eerste kwartaal van 2019 kunnen starten, heeft te maken met de uitgebreide vergunningsprocedure. "Omdat het een rijksmonumentaal gebouw is, moet de Stichting Cultureel Erfgoed zich erover buigen. En dat kan een halfjaar duren", zegt architect Ruland.

Vergunning
Met de AKO-winkel wordt trouwens al in oktober begonnen: "Daar hebben we al vergunning voor."

De NS wil de stationshal tevens gebruiken als lobby voor het hotel dat in het aangrenzende Aon de Staasie-gebouw moet komen. De stationshal wordt daardoor een ­levendige ontmoetingsplaats. De gemeente moet dit plan nog toetsen en praat hierover met de NS.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →