Dementerenden krijgen zender die beweging detecteert

© iStock

Cicero schaft gesloten afdelingen in zorgcentra af. Dementerenden en anderen krijgen een zender om de hals of pols die hun beweging registreert. Het sleutelwoord: dwaaldetectie.

Benti Banach

Ook dementerenden en andere zieke ouderen worden ongelukkig als ze voelen dat ze opgesloten zitten. Dat is de gedachte achter het afschaffen van de gesloten zorgafdelingen bij de zorgcentra van Cicero Zorggroep in de regio.

TechnologieZorginstellingen zijn wettelijk verplicht de veiligheid van cliënten te waarborgen. Door de technologische ontwikkelingen is het voor de veiligheid niet langer nodig centra potdicht te houden. Maandag is Op den Toren in Nuth de eerste die de gesloten afdeling openstelt. Dat vijf jaar oude zorgcentrum is al uitgerust met de nodige technologie, waardoor de maatregel hier relatief snel en goedkoop (20.000 euro) kan worden ingevoerd. Andere zorgcentra van Cicero volgen later.

AppOp den Toren voorziet bewoners van een bandje om de hals, pols of zelfs enkel. Verplegend personeel heeft een app op de telefoon die een signaal afgeeft als een bewoner de afdeling of het gebouw verlaat. Dwaaldetectie heet dat. Cicero voert drie vrijheidsniveaus in, legt verpleegkundige Ingrid Lahaye uit: "De eerste betekent dat je beter op de afdeling kunt blijven, bij nummer twee mag je in het hele gebouw komen en met de derde graad mag je ook naar buiten. In overleg met familie en medisch team wordt besloten wie in welke categorie komt."

Lahaye verwacht niet dat de maatregel extra druk op het personeel legt. "Bewoners staan nu vaak aan de deur te rammelen omdat ze eruit willen. Dat creëert onrust en is ook een belasting voor het personeel."

EleganterHoogleraar ouderenzorg Jos Schols (Universiteit Maastricht) is erg blij met dit initiatief. "Vroeger moest je standaard afsluiten. Tegenwoordig zijn er veel elegantere methodes om mensen te monitoren. De benadering is om mensen steeds meer vrijheid te gunnen. Geleidelijk aan zullen alle zorgcentra hiertoe overgaan", verwacht hij.

Bestuursvoorzitter Kina Koster van Cicero: "Bewoners krijgen nu zelf de regie. Ze willen rondscharrelen, dat is deel van hun bestaan. In het gebouw komen ze opeens andere mensen tegen." Soms ontstaat er ook hilariteit, leerde de experimenteerfase. Zo kroop een man bij een medebewoonster in bed, waar het personeel beiden slapend aantrof.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal