Brandweer staat steeds vaker klem in smalle straten

Print
Brandweer staat steeds vaker klem in smalle straten

Passen en meten voor een uitrukkende brandweerwagen in de Geleense wijk Lutterade. Afbeelding: Ermindo Armino

De brandweer in Zuid-Limburg slaat alarm. Blusvoertuigen moeten steeds vaker ­omrijden omdat de doorgang wordt versperd in smalle straten waar auto’s aan beide zijden geparkeerd staan.

Het probleem doet zich vooral voor in drukke woonwijken rond stadscentra en in dorpskernen, waar vaak sprake is van gratis parkeren.

Dagelijks
Volgens brandweerwoordvoerder Leon Eummelen is de problematiek hardnekkig en neemt die in omvang toe. "We signaleren dit soort situaties nu vrijwel dagelijks. De meeste black spots kennen we intussen, daar houden we bij het uitrukken bij voorbaat al rekening mee. Feit is dat we, op plaatsen waar we moeten omrijden of bijvoorbeeld noodgedwongen een trottoir of plantsoen moeten oversteken, kostbare tijd verliezen. Zeker in gevallen waar elke seconde telt, is dat geen prettige wetenschap."

Blusvoertuigen hebben een minimale doorrijbreedte nodig van 3,5 meter, bijna twee keer zoveel als een personenauto. "Maar de meeste mensen weten dat niet", stelt Eummelen.

Campagne
De brandweer in Zuid-Limburg start daarom een publiekscampagne, waarvoor de korpsleiding enkele duizenden geplastificeerde waarschuwingsflyers heeft laten drukken. Auto’s die vanuit het perspectief van de hulpdienst hinderlijk geparkeerd staan, krijgen een opvallende, roodgekleurde flyer onder de ruitenwisser. Behalve tekst en uitleg staat daarop het dringende verzoek de auto voortaan op een andere plek te zetten. De bedoeling is dat de brandweer bij de actie assistentie krijgt van wijkteams, buurtplatforms en andere organisaties die ter plaatse goed op de hoogte zijn.

Overleg
Bovendien treedt de brandweer in overleg met gemeenten over straten waar tweezijdig parkeren structureel voor problemen of hinder zorgt. "Voor alle duidelijkheid: we hebben het dus zeker niet alleen over foutparkeerders. Sterker, vaak staan auto’s er legaal, maar komen we er simpelweg niet langs wegens ruimtegebrek." Eummelen spreekt van een noodzakelijk ‘bewustwordingsproces’ bij automobilisten.

Als voornaamste oorzaak van de bereikbaarheidsproblemen ziet het brandweerkorps het almaar uitdijende wagenpark in Zuid-Limburg. "Er komen steeds meer auto’s op de weg en die moeten uiteraard ook allemaal ergens parkeren. Daar komt bij dat deze regio klein en dicht­bevolkt is", zegt de woordvoerder. Overigens heeft hij een verklaring voor het feit dat binnensteden als die van Maastricht, Heerlen en Sittard - met veel smalle straten en steegjes - niet tot probleemzone worden gerekend. "Daar heb je relatief weinig plekken waar aan twee kanten geparkeerd mag worden."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →