Wrakingsverzoek afgewezen in verduisteringszaak SGL

Print
Wrakingsverzoek afgewezen in verduisteringszaak SGL

In 2012 viel de FIOD binnen bij Guus de J. Afbeelding: Archief De Limburger

De rechters in de strafzaak tegen oud-topman Guus de J. van gehandicapteninstelling SGL kunnen gewoon aanblijven. De wrakingskamer van de rechtbank Limburg heeft dinsdag een verzoek afgewezen om hen van de zaak af te halen.

Toewijzing had tot flinke vertraging geleid in de al lang slepende zaak.

Verduistering
De J. wordt met zijn partner Desiree T. verdacht van verduistering van 1,9 miljoen euro van SGL. Geld dat volgens justitie naar de zorg had moeten gaan. Maar volgens advocaat Sjef Römkens van De J. en T. klopt dat verwijt niet. Er had volgens hem zelfs nooit een strafzaak mogen komen. Hij wilde alsnog getuigen horen. Die zou hij dan confronteren met nieuwe informatie in een document dat pas eind vorig jaar op tafel is gekomen. Dat zou voor de getuigen de zaak in een ander daglicht plaatsen, zo verwachtte Römkens.

Te laat
Volgens de rechters bevat het document echter geen wezenlijk nieuwe gezichtspunten; ze wezen het verzoek af. Zijn cliënten krijgen zo geen eerlijk proces, vindt Römkens, die de rechters vooringenomenheid verweet. De wrakingskamer was het daar niet mee eens. Het is al de vierde keer dat in een deze zaak een wrakingsverzoek van de advocaat wordt afgewezen. Volgens Römkens omdat hij daarmee twee keer te laat en eenmaal juist te vroeg kwam.

Op de eerste van het zes dagen durende proces stond dinsdag de verdenking centraal dat De J. zorggeld voor eigen doeleinden heeft besteed aan paarden.     

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen