Treffer Salah lang niet genoeg voor Egypte

Print
Treffer Salah lang niet genoeg voor Egypte

Afbeelding: ANP

Mohamed Salah is terug bij Egypte en scoorde zelfs voor het eerst op het wereldkampioenschap voetbal.

Dat deed hij in de 73e minuut van de wedstrijd tegen Rusland uit een strafschop. Desondanks is de rol van het land officieus uitgespeeld. Rusland, vooraf door de eigen fans nauwelijks serieus genomen, won overtuigend met 3-1 en is door de tweede opeenvolgende zege in de groepsfase vrijwel zeker van de volgende ronde.

Penalty
Het verschil in Russisch voordeel werd na de hervatting gemaakt, voordat Salah van elf meter mocht aanleggen. Eerst schoot Ahmed Fathy ongelukkig in eigen doel. Denis Tsjerysjev, eerder tegen Saudi-Arabië (5-0) al goed voor twee treffers, maakte nummer twee. Artem Dzjoeba zorgde voor 3-0.

Zonder Salah, geblesseerd geraakt in de finale van de Champions League van Liverpool tegen Real Madrid, had Egypte eerder verloren van Uruguay.

Geen wonderen
Met de moed der wanhoop bijna werkte Salah ongeveer een maand intensief aan zijn herstel. Hij slaagde in zijn opzet er nog bij te zijn op het WK, maar niet in de opzet wonderen te verrichten voor zijn land. Daarvoor miste hij, ondanks enkele goede acties, nog het ritme. Het viel hem nauwelijks kwalijk te nemen.

Bovendien was Rusland agressiever, aanvallender en gewoon beter. Van de eerste minuut had de formatie van bondscoach Stanislav Tsjertsjesov de betere kansen. In een boeiend duel lieten de Afrikanen zich zeker niet onbetuigd, gesterkt door de terugkeer van de 'King of Egypt'. Dat Rusland na de rust toesloeg was echter nauwelijks verrassend te noemen.