Van Nul tot Nu: een bijnaam voor de meester

Print
Van Nul tot Nu: een bijnaam voor de meester

Afbeelding: Bernardinuscollege

Geschiedenisdocent Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege in Heerlen schrijft de wekelijkse historische rubriek Van Nul tot Nu in VIA Heerlen. Vanaf deze week wordt deze ook in de VIA-sectie op De Limburger Heerlen geplaatst.

Hebben leerlingen tegenwoordig minder respect voor hun leraren? Uit de verhalen blijkt dat het vroeger ook niet altijd koek en ei was.

Christa van inmiddels rond de 60 vertelt alsof het gisteren gebeurt is over haar geschiedenisleraar van de middelbare school. Ze heeft achteraf wel medelijden met de goede man, die behoorlijk kortzichtig was en vaak amper meekreeg wat er zich in de klas afspeelde. Christa maakte steevast haar huiswerk voor economie tijdens de geschiedenisles die daaraan vooraf ging. Zij ging dat als een recht beschouwen omdat in haar ogen die leraar geen orde kon houden. Ook uit veel andere verhalen blijkt dat het vroeger niet allemaal beter was met het respect voor de leraar. Ook toen kreeg je als docent het respect niet zo maar cadeau.

Veel leraren hadden klinkende bijnamen. De leraar met de hoge stem werd “Pieper” genoemd en diegene met de dikke brillenglazen “Mister Jampot”. Vanuit een bepaalde formule werd een wiskundeleraar “Puntje” genoemd. De “zakbiljarter” was de leraar uit Hoensbroek die zich vanuit zijn broekzakken ongegeneerd krabde waar hij jeuk had. De goed verzorgde lerares Engels die meermalen per dag haar gezicht bijwerkte was “Mevrouw Poederdoos”. De paters Franciscanen van het Bernardinuscollege werkten sterk in op de fantasie van menige scholier. De imposante onderdirecteur die alleen al met zijn koelbloedige blik bij grote groepen jongens ingetogen gedrag wist af te dwingen, werd “De Beer” genoemd. Thijs Wöltgens vertelde met smaak dat zijn moeder een brief aan zijn klassenleraar begon met de aanhef “Geachte Pater Hempie”, niet wetende dat het hier om een bijnaam ging. Vaak werd de bijnaam onthouden en de echte naam vergeten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →