'Meer geld en mankracht nodig voor aanpak misdaad platteland Limburg'

Print
'Meer geld en mankracht nodig voor aanpak misdaad platteland Limburg'

Een drugslab in Ospel wordt ontmanteld door agenten Afbeelding: Nederweert24

Er is dringend meer geld en mankracht nodig voor de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit op het Limburgse platteland.

Dat stelt voorzitter Léon Faassen van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) in een reactie op het nieuws dat criminelen inmiddels vijftien procent van de boeren in ons land heeft benaderd met de vraag of zij tegen een ruime vergoeding vrijstaande stallen of loodsen willen afstaan. Dat kwam naar voren in het Trouw-onderzoek ‘De Staat van de boer’.

Geen opvolger
In het zuiden van het land houden politie en justitie er rekening mee dat een tot drie op de vijf boeren door criminelen worden benaderd. Volgens Freek Pecht, coördinator synthetische drugs van de politie Zeeland-West-Brabant, neemt de druk op het platteland de laatste jaren ondanks het grote aantal invallen, alleen maar toe, zo zegt hij in Trouw. "Veel agrariërs hebben geen opvolger, en de leegstand neemt zichtbaar toe. Dan wordt het voor boeren wel erg moeilijk om ‘nee’ te zeggen als er iemand langskomt die geld aanbiedt."

Op het Limburgse platteland werden de afgelopen jaren regelmatig xtc-labs en wietplantages ontdekt.  

Hoofdofficier Heleen Rutgers van de regio Oost-Brabant noemt het nieuwe cijfer ‘robuust’, maar geeft tegelijkertijd ook aan dat dit probleem niet via het strafrecht is op te lossen.

Situatie onderschat
Faassen is zeer teleurgesteld in het besluit van het kabinet om slechts 32 extra agenten beschikbaar te maken voor Limburg, mede tegen de achtergrond van de criminaliteit op het platteland, ziet de LLTB-voorzitter dat als een bewijs dat het kabinet de ernst van de situatie onderschat. "Criminaliteit, zoals ondermijning, drugslabs, hennepteelt, diefstal en dumpen van drugsafval, zal hierdoor zeker niet minder worden.’’

Volgens de agrarische belangenorganisatie ziet het kabinet het feit dat Limburg een grensregio is en daardoor extra gevoelig is voor criminele bendes volledig over het hoofd.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →