Man uit Horst: politie moest me doodschieten

Print
Man uit Horst: politie moest me doodschieten

Afbeelding: iStock

Horst - De 22-jarige T.M. uit Horst had maar een doel voor ogen toen hij op 17 januari in een woning in Horst met een breekijzer de politie bedreigde: ze moesten hem doodschieten. Voor de rechtbank Roermond herhaalde de verdachte woensdag zijn plan.

Hij deed dat welbespraakt en zonder emotie. Omdat hij op die avond niet aan het poeder kwam dat klaar lag om zelfmoord te plegen, had hij voor een andere weg gekozen. “Ik wilde de politie zo hard provoceren dat ze me wel moesten neerschieten. Dan was het ook klaar. Ik heb zoiets wel ooit op het nieuws gehoord.”

Angst in de ogen
Een van de agenten heeft later verklaard dat hij inderdaad heeft overwogen zijn wapen te trekken. “U wilde dood en heeft daar de politiemensen voor misbruikt. Beseft u wat dat met hen kan doen?,” wilde de rechtbankvoorzitter van M. weten  Die antwoordde kort: “Ik heb de angst in de ogen van een agent gezien”. 

M. kwam in zijn ouderlijke woning oog in oog met de politie te staan nadat zijn moeder en doodsbange broertje van zestien alarm hadden geslagen omdat hun huisgenoot dreigde zichzelf iets aan te doen. M. vluchtte naar de zolder. Het lukte drie politieagenten en twee in allerijl opgeroepen onderhandelaars niet  hem te kalmeren of over te halen zich over te geven. “Ik sla jullie koppen in met dit breekijzer.”

Politiehond
Hij sloeg even later inderdaad in de richting van een agent toen die, beschermd door een schild, via een vlizotrap naar de zolder wilde waar M. zich had verschanst. De inzet van een politiehond bracht uitkomst. “Die zou me niet doden. Daarmee was mijn plan mislukt”. 

Behandelplan
Volgens het Openbaar Ministerie moet de rechtbank de man uit Horst tbs met dwangverpleging opleggen. De man zou immers alleen onder zijn voorwaarden en wensen aan een andere klinische behandeling willen meewerken. De rechters gunnen M. nog een kans om aan dwangverpleging te ontsnappen. Hij moet de komende maanden met de reclassering aan een behandelplan gaan werken.  

Medio september gaat de strafzaak tegen M. - die sinds het voorval in de cel zit - verder. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →