Column: De Boeman

Print
Column: De Boeman

Afbeelding: Peter Schrijen

Een van mijn favoriete fietspaden is ongetwijfeld de strook asfalt tussen Helpoort en het Het Bat. Dit parkdeel genaamd De Boompjes maakt onderdeel uit van mijn uitgebreid Super Mario Racecircuit. Vooral hier kan ik veel punten scoren door niet-uitkijkende voetgangers op het laatste moment te ontwijken.

Het NOS-journaal liet afgelopen weekend weten: “Het is nu officieel. Gamen is verslavend”. Ik neem aan dat miljoenen Nederlanders dit bericht via hun smartphone hebben meegekregen. Zoals vrijwel heel Nederland dagelijks alles absorbeert via dat schermpje. Wat mij betreft mag het journaal iedere avond openen met: “De smartphone is verslavender dan drank, drugs, roken, gamen, seks en rock & roll tezamen”. Ik durf te voorspellen dat het gebruiken van dat ding binnen niet al te lange tijd volksziekte nummer één wordt. Van Nederland? Neen, wereldwijd.

Het gamen-is-verslavend-nieuws werd gebracht op dezelfde dag dat ik via het De Boompjes fietspad richting Het Bat fietste. Ik rij daar graag. Het ontwijken van de vele wandelaars die het parallel lopende voetpad niet breed genoeg vinden is een spannende bezigheid. Die strook asfalt door het park maakt onderdeel uit van mijn uitgebreid Maastrichtse Super Mario Racecircuit. Andere favoriete locaties van dit persoonlijke spel zijn onder meer Pieterstraat, Hondstraat, Vrijthof, Sint Servaasbrug, Kesselkade en Wycker Brugstraat. Het doel van deze game is simpel. Vlotjes en veilig van A naar B rijden. De spelregels hebben geen uitgebreide bijsluiter nodig. Het kent maar een paar regels: het is ten strengste verboden voetgangers dan wel andere tweewielers te raken. Ook zij die niet uitkijken, de meesten dus, mag ik nooit fysiek in gevaar brengen. Wel de schrik op het lijf jagen is toegestaan. Sterker nog, dat levert bonuspunten op. Extra punten krijg ik indien dat lukt bij wandelaars en fietsers die alleen oog hebben voor hun smartphone.

Vooral dat laatste spelonderdeel wordt door ‘slachtoffers’ niet altijd gewaardeerd. Zoals ook die dag. Aan het eind van Het Boompjes fietspad kwam een jongeman op fiets mij tegemoet. Vanaf het Bat kwam hij waggelend aangereden. Waar hij was wist hij niet. Al zijn aandacht gericht op de smartphone. Die van mij op hem. Hij bezig met een What’s-App-op-de-fiets-bericht; ik volledig geconcentreerd om op het juiste moment BOE te roepen. Dat aloude schrikwoordje werkt in deze moderne tijd nog steeds fantastisch. Bleek die dag maar weer eens. Weet nu ook deze jongeman. Niet bepaald sportief ging hij om met mijn Mr. Bean-actie. Na van de schrik bekomen te zijn draaide hij om en sprintte achter mij aan. Ik gaf hem de gelegenheid naderbij te komen. Bij de terrassen van Branson en Pothuiske had hij mij te pakken. Om mij daar voor vuile flikker uit te maken. Wat hij niet wist: wie op mij scheldt levert extra punten op. Doet zo iemand dat door eerst achter mij aan te gaan geeft mij een extra ‘leven’. Die kunnen nog wel eens van pas komen nu ik op leeftijd geraak.   

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →