Kans op hittegolf in Limburg

Print
Kans op hittegolf in Limburg

Genieten van de zon in het Maastrichtse stadspark. Afbeelding: Archief De Limburger

Nederland kan zich na het weekeinde opmaken voor zomerse temperaturen.

Volgens weersite Weerplaza is het niet uitgesloten dat er volgende week sprake is van een hittegolf. 

Week
Maandag kan in in Limburg al een temperatuur van 25 graden worden bereikt. Vanaf dinsdag zouden de temperaturen hier zelfs flink overheen gaan. Naar verwachting houdt het zomerse weer, met tropische temperaturen boven de dertig graden, dan minimaal aan week aan. 

Hittegolf
Men spreekt van een hittegolf wanneer bij het KNMI-station in De Bilt de temperatuur vijf dagen op rij boven de 25 graden uitkomt. Van deze vijf dagen moet het minimaal drie dagen dertig graden zijn. De kans dat de temperaturen vanaf dinsdag boven de 25 graden gaan uitkomen zo'n zeventig procent. De kans op meer dan dertig graden loopt gestaag op naar dertig procent. 

Record
Voorspeld wordt dat de warmte van volgende week opnieuw een record zal doen sneuvelen. Het recordaantal zomerse dagen in de eerste zes maanden van een jaar staat op dit moment op achttien dagen. Dit record werd zowel in 1992 als in 2000 gevestigd. Normaal gesproken vinden in de eerste zes maanden van het jaar zo'n acht tot negen landelijke zomerse dagen plaats.  2018 zit nu al aan achttien dagen en zal er waarschijnlijk dus meer krijgen. 

Slag om de arm
Wel houdt de Weerplaza nog een slag om de arm. "We kijken steeds naar de bovenkant van de weergrafiek. De onderkant geeft een ander beeld", aldus de weerman in zijn voorspelling.