Pinkpopdrama: verkeer mocht maar 30 kilometer per uur

Print
Pinkpopdrama: verkeer mocht maar 30 kilometer per uur

Situatieschets aan de hand van de foto van de Mensheggerweg, zondagnacht rond het tijdstip dat het ongeluk gebeurde. Afbeelding: De Limburger

Landgraaf - Op de weg waar maandag vier Pinkpopbezoekers geschept werden, gold een tijdelijke maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. Of de bestuurder zich daar aan gehouden heeft is onduidelijk. Uiterlijk donderdag beslist justitie of er opzet in het spel was.

Rond Pinkpop gelden veel tijdelijke verkeersmaatregelen voor een veilig en soepel verloop van het festival. Afsluiting van de Mensheggerweg, waar de aanrijding plaatsvond, was een van die maatregelen.

Lees ook: Waarom werd weg Pinkpop-drama eerder opengesteld?

Harde knal
Ook gold er tot en met maandag nog de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur, volgens het verkeersbesluit van de gemeente Landgraaf. Of de bestuurder van het witte bestelbusje zich daaraan gehouden heeft is onduidelijk. Ooggetuigen spraken van een 'harde knal' tegenover De Limburger: "Iedereen vloog aan de kant. We wisten meteen dat het heel heftig was.'' 

Opzet of niet
De gemeente Landgraaf gaat niet inhoudelijk in op vragen over de verkeerssituatie. Justitie onderzoekt of alle regels zijn nageleefd. Uiterlijk donderdagmiddag besluit het Openbaar Ministerie of er opzet in het spel is en de chauffeur strafrechtelijk vervolgd wordt voor de fatale crash. Zo niet, dan wordt de dodelijke aanrijding beschouwd als een verkeersongeval. Maar ook in dat geval kan de bestuurder nog onvoorzichtig of roekeloos rijgedrag verweten worden. 

Crash
Na afloop van het popfestival in Limburg schepte Danny S. uit Heerlen maandag vier festivalgangers nabij de ingang van camping B. Eén man overleed, drie anderen raakten zeer zwaargewond. De bestuurder meldde zich later maandag bij de politie, hij zit nog vast.  Na de eerste verhoren sluit het OM het scenario van een terroristische aanslag uit.

Stille tocht
In Zuid-Limburg heerst verslagenheid over het Pinkpopdrama. Er zijn plannen voor een stille tocht in Landgraaf. In de Ierse pub Erin's Isle in Heerlen is het verdriet extra groot: alle vier de slachtoffers kwamen regelmatig in het café: "Bij ons zullen de hele week vier kaarsjes branden'', zei de eigenaar tegen het AD.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →