Celstraf van vier jaar in zaak Jos Vialle

Print
Celstraf van vier jaar in zaak Jos Vialle

T. zou plannen hebben gesmeed om Vialle te laten vermoorden en van de Moerdijkbrug te laten gooien. Afbeelding: Archief ANP

Well - De rechtbank in Roermond heeft woensdag de 43-jarige Mirad T. vier jaar gevangenisstraf opgelegd voor onder andere het mishandelen van Jos Vialle uit Well op 22 maart 2014. Het 72-jarige slachtoffer overleed die dag aan een hartaanval.

De rechters delen de visie van het Openbaar Ministerie dat Mirad T. Vialle heeft mishandeld voordat hij - mogelijk door pijn en/ of stress  het fatale infarct kreeg. Volgens de rechtbank zou Vialle geen hartaanval hebben gekregen als het geweld hem die avond bespaard was gebleven. Het slachtoffer werd badend in het bloed dood gevonden in de kelder van zijn woning. 

Gewetenloos
Voor de rechtbank staat ook vast dat T. na de dood van Vialle met vervalste documenten heeft geprobeerd diens erven van 1,4 miljoen af te troggelen. Hij zou aan Vialle een miljoen euro hebben betaald voor een stuk grond en vier ton voor een kunstwerk. Mirad T. liet na het overlijden van Vialle beslag leggen op bezittingen van de Vialles en spande, tevergeefs, een procedure tegen hen aan. In hun vonnis noemen de rechters dit “gewetenloos en koelbloedig”.

Turkije
Mirad T., die in 2014 in Delft woonde, heeft zijn rechtszaak niet bijgewoond. Hij zou een nieuw leven zijn begonnen in Turkije. De rechtbank heeft woensdag zijn onmiddellijke gevangenhouding gelast.

De rechters achten, anders dan de officier van justitie, niet bewezen dat  Mirad T. eerder plannen heeft gesmeed om de man te laten ontvoeren, te vermoorden en zijn lichaam van de Moerdijkbrug te laten gooien. Hij zou uit zijn geweest op miljoenen aan losgeld. Onder andere omdat dit feit is geschrapt, heeft de rechtbank T. drieëneenhalf jaar minder celstraf opgelegd dan het OM had gevraagd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →