Confetti: D’Artagnan krijgt de mantel uitgeveegd

Print
Confetti: D’Artagnan krijgt de mantel uitgeveegd

D’Artagnan krijgt de mantel uitgeveegd door kunstenares Anne Wenzel en haar medewerkers. Afbeelding: Arie Voorzee

Arie Voorzee strooit zijn Confetti met Maastrichtse (society) nieuwtjes over de lezers uit. Vandaag over de herdenking van d'Artagnan, enkel in aanwezigheid van zijn hoed en mantel.

Op de plek waar het gestolen bronzen beeldje van d’Artagnan in het Waldeckpark heeft gestaan komt ter nagedachtenis aan d’Artagnan een keramisch drieluik met de attributen mantel en hoed tegen de grote muur, plus een boeket bloemen op de sokkel van het gestolen beeldje, zoals dat hoort op een herdenkingsplek. De Rotterdamse kunstenares Anne Wenzel heeft er een waar kunstwerk van gemaakt.

Maar een afbeelding van compte d’Artagnan is in geen velden of wegen te bekennen.

Voor deze opdracht werden door de gemeente drie kunstenaars uitgenodigd die een schetsontwerp moesten maken met een daarbij behorende inhoudelijke uitleg. Het was de laatste opdracht die Peter Pluijmen, ambtenaar kunst en cultuur bij onze gemeente, heeft mogen begeleiden. Hij is met pensioen.

325 jaar terug
Omdat d’Artagnan op 25 juni 1673 bij de belegering van Maastricht is gesneuveld is de onthulling van dit hedendaags Memento Mori op zaterdag 23 juni. Bijna 325 jaar geleden. De Compagnie des Mousquetaires d’Armagnac zal acte de présence geven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →