Zeldzame nachtvlinder gespot op Sint Pietersberg

Print
Zeldzame nachtvlinder gespot op Sint Pietersberg

Afbeelding: Mark de Mooij

Vlinderkenners hebben op de Sint Pietersberg het eikenweeskind gespot, een uiterst zeldzame nachtvlinder. Het is voor zover bekend de vierde keer sinds 1965 dat de soort in Nederland is gezien. Het eikenweeskind leeft vooral in Zuid Europa.

De vlinder werd ontdekt door Mark de Mooij en Paul Vossen van de vlinderstudiegroep van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg. Ze spanden afgelopen zaterdagavond een doek in speeltuin de Mergelhoof  en zetten er een lamp op om vlinders aan te trekken.

In totaal zagen ze 78 soorten nachtvlinders, waarvan ze er 75 hebben kunnen determineren; drie kleine microvlinders bleven onbekend. De onderzoekers doen geregeld dit soort inventarisaties met een verlicht doek.

750 soorten
De Sint Pietersberg staat bekend als het meest vlinderrijke gebied van Nederland. Met name de warmere kalkgrasland hellingen zijn favoriet leefgebied. De leden van de studiegroep telden op de berg tot dusver ongeveer 750 verschillende soorten. "We hebben al vaak iets bijzonders mogen zien en nog steeds worden we zo nu en dan verrast door een bijzonderheid, zoals het eikenweeskind."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee