CDA Limburg: ‘ministerie hanteert normen Eerste Wereldoorlog’

Print
CDA Limburg: ‘ministerie hanteert normen Eerste Wereldoorlog’

Afbeelding: iStock

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat nog uit van de situatie ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Dat stelt CDA-Statenlid Jeu Titulaer verontwaardigd.

Hij deed die uitspraak naar aanleiding van de bekendmaking van minister Ferdinand Grapperhaus, zijn partijgenoot nota bene, dat er van de 1.111 agenten die Nederland erbij krijgt maar 32 naar Limburg gaan.

Verdeelsleutel
Het kabinet heeft in het regeerakkoord 291 miljoen uitgetrokken voor de politie, speciaal bedoeld voor extra mankracht. Maar Limburg komt er bekaaid vanaf, zo bleek verleden week toen de verdeling naar buiten kwam.

"In de Eerste Wereldoorlog stond er een elektrisch hek om neutraal Nederland", zegt Titulaer. "In de verdeelsleutel van de politiecapaciteit gaat men er kennelijk nog vanuit dat de grens een onneembare passage is voor criminelen. Tijd om de verdeelsleutel aan te passen aan de 21ste eeuw."

Drugscriminaliteit
Titulaer doelt daarmee op de grensoverschrijdende (drugs)criminaliteit waar Limburg in verhouding veel mee te maken heeft maar waar in de verdeelsleutel die het ministerie hanteert geen rekening mee gehouden is. "Door die problematiek te bagatelliseren lokt de landelijke overheid juist nog meer grens gerelateerde criminaliteit uit."

Het CDA wil het onderwerp vrijdag aan de orde stellen tijdens de vergadering van Provinciale Staten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →