Aantal jihadistische aanslagen meer dan verdubbeld

Print
Aantal jihadistische aanslagen meer dan verdubbeld

De herdenkingsdienst voor de aanslag bij een concert in Manchester vorig jaar. Daarbij vielen 22 doden. Afbeelding: AFP

Het aantal jihadistische aanslagen in Europa is in 2017 'meer dan verdubbeld'. Dat meldt Europol vanmiddag in haar jaarlijkse terreur-monitor. In totaal vielen vorig jaar 68 slachtoffers bij aanslagen in de EU.

Ook raakten er 844 mensen gewond, onder meer bij aanslagen in Stockholm, Manchester en Barcelona. "Deze getallen zijn niet alleen statistieken", zegt Europol-directeur Catherine De Bolle. "Achter elk cijfer zit een onschuldig slachtoffer." 

Trend
Het totaal aantal aanslagen - uitgevoerd, mislukt en tegengehouden - steeg van 142 in 2016 naar 205 vorig jaar. Dat is een stijging van 45 procent en breekt met de dalende trend sinds 2014. 

In 2016 telde Europol nog dertien jihadistische aanslagen in de EU, vorig jaar waren dat er 33. "Ondanks het verlies van de Islamitische Staat neemt de dreiging van jihadistisch terrorisme niet af." 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →