Advies: 'Staatswiet' in voldoende smaken tegen scherp prijsje

Print
Advies: 'Staatswiet' in voldoende smaken tegen scherp prijsje

Afbeelding: ANP

Het experiment waarbij wiet onder toezicht van de overheid wordt gekweekt, moet een scherp geprijsd jointje opleveren, in flink wat verschillende smaken.

Dat adviseert de commissie die op verzoek van het kabinet heeft onderzocht wat de voorwaarden van de proef moeten zijn. Het kabinet wil in zo’n tien gemeenten hennep laten kweken onder toezicht van de overheidsinstanties, onder meer om het criminele circuit de baas te worden.  Dit ligt politiek gevoelig, omdat CDA en VVD hier weinig voor voelen, maar coalitiepartner D66 bedong het tijdens de regeringsvorming. Naar de spelregels van de proef wordt al maanden uitgekeken door gemeenten die willen meedoen.  

Concurreren
Volgens de commissie moet er straks om te kunnen concurreren een ‘gevarieerd assortiment cannabis’ worden aangeboden aan kopers tegen een ‘marktconforme’ prijs, zegt de commissie. Ook het thc-gehalte, dat de kracht van de joint bepaalt, hoeft niet binnen 'strikte marges' te vallen.

In het regeerakkoord werd –vooral op aangeven van D66- afgesproken dat er zo’n experiment zou komen. Uit het rapport dat woensdagmiddag is gepresenteerd blijkt wel dat er gekozen kan worden voor een volwaardige proef. Deze is ‘nuttig en haalbaar’, vindt de commissie.

Kwaliteit
De wiet moet gekweekt gaan worden door een aantal ‘betrouwbare, hooggekwalificeerde telers’, die cannabis moeten produceren die voldoet aan ‘hoge kwaliteitseisen’. Om te zorgen dat het niet in handen komt van criminelen moet de wiet volgens een track-and-tracesysteem te volgen worden, en zo min mogelijk verplaatst.

Landelijk 
Het experiment wordt straks uitgevoerd in zo’n zes tot tien (middel)grote gemeenten. Welke dit zijn, moet nog worden bepaald. Duidelijk is wel dat zij volgens de commissie ook wat speling krijgen rond de voorwaarden van de proef. De commissie adviseert opvallend genoeg ook dat als het experiment laat zien dat er 'geen verslechtering is' van de huidige praktijk, de proef ook geslaagd is en moet worden omgezet in beleid voor het hele land. Er zou bovendien geen periode van afbouw moet komen, waarin de proef wordt stilgelegd. Het kabinet zou nu al vooraf duidelijk moeten maken dat als het experiment geslaagd is, de nieuwe werkwijze ‘landelijk te implementeren’. Het zou ‘onlogisch en riskant’ zijn om weer een afkoelperiode in te voeren, omdat de gemeenten dan weer ‘ worden teruggeworpen’ op illegale teelt.