Trump belooft snelle oplossing voor 'grenskinderen'

Print
Trump belooft snelle oplossing voor 'grenskinderen'

Immigranten in een douanekantoor bij de grens in Texas Afbeelding: EPA

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekent woensdag nog een decreet waarmee de problemen worden opgelost rond de scheiding van kinderen van ouders die illegaal de VS zijn binnengekomen. Wat het decreet precies inhoudt, is niet bekend.

Trump zal een zogenoemde executive order uitvaardigen waarmee hij de federale regering een opdracht geeft. "We laten gezinsleden bij elkaar", zei hij tegen de pers. "Maar we moeten streng blijven, anders wordt ons land overspoeld door mensen, door criminaliteit, door allerlei dingen die we niet willen."

Dilemma
De kwestie vormt een lastig dilemma voor de miljardair, vertelde hij. "Als je zwak optreedt, wordt het land overspoeld door miljoenen mensen", zei hij. "En als je sterk bent, heb je geen hart. Misschien ben ik liever sterk."

Later voegde hij toe: "We willen met het hart optreden, maar we willen ook sterke grenzen en geen criminaliteit."

Kritiek
Trumps strengere beleid op de grens met Mexico oogst wereldwijd felle kritiek en ook in Trumps eigen partij en bij zijn vrouw is er ongenoegen over.

Sinds de invoering half april zijn ongeveer 2.300 kinderen gescheiden van hun ouders die in de gevangenis moeten wachten op hun rechtszaak. Beelden van kinderen in kooien gingen de wereld rond en veroorzaakten grote verontwaardiging.

Nederland
Ook onder Nederlandse Kamerleden leven zorgen over de situatie in Amerika. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zijn die overgebracht aan de Amerikaanse regering. In de VS vindt volgens Blok momenteel 'een serieus politiek en maatschappelijk debat' over de kwestie plaats. "De uitkomst van de discussie wachten we af."

Premier Mark Rutte noemde beelden van de gescheiden kinderen eerder 'schrijnend'. Onder meer coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen dat de Amerikaanse ambassadeur op het matje wordt geroepen over de 'mensonterende' toestanden.

Daar wil Blok niet aan. "Het ontbieden van de ambassadeur is niet aan de orde", zei hij woensdagavond. Blok heeft volgende week wel een afspraak met de ambassadeur en zal de zaak dan ook bespreken.