Burgemeester scheurt met 300 km per uur door Maastricht

Print
Burgemeester scheurt met 300 km per uur door Maastricht

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake scheurt virtueel door de A2-tunnel. Afbeelding: Peter Schols

Met meer dan driehonderd kilometer per uur door de A2-tunnel scheuren; vol gas geven op de Maasboulevard en via het nieuwe Sphinxkwartier finishen op de Noorderbrug. Aan burgemeester Annemarie Penn-te Strake woensdagavond de primeur.

Met speciale game-handschoenen installeerde ze zich achter een gaming-pc, in een afgeladen volle zaal in de Pathé-bioscoop. Om het eerste rondje te rijden op een nieuw virtueel race-circuit door Maastricht dus. Haar verrichtingen werden geprojecteerd op het grote doek.

Wereldkampioen
Daarna liet de Maastrichtse coureur Bono Huis zien hoe snel een auto echt door de virtuele stad kan rijden. Waar de burgemeester nog gas terugnam – lachend: "Staat het stoplicht wel op groen?" – drukte hij het gaspedaal wat verder in. "Een van de moeilijkste circuits die ik tot nog toe heb gereden", luidde zijn professionele oordeel na afloop.

Huis is 22 jaar en vijfvoudig wereldkampioen racen in de simulator (of sim). Reed hij woensdag nog alleen; tijdens wedstrijden kunnen er twintig tot veertig auto’s aan de start verschijnen en wordt het een stuk lastiger om zonder blikschade de finish te halen. Inhalen is op het bochtige parcours lastig. "Al zijn er wel enkele rechte stukken waar dat kan: in de tunnel bijvoorbeeld."

Uniek
Het virtuele stratencircuit – na Monaco en Singapore is Maastricht de derde stad die de eer te beurt valt – is bedacht door Andy Maassen van City Sim Racing, dat simulaties maakt voor raceteams. Het is vanaf donderdag te krijgen via het digitale raceplatform rFactor2, dat de komende twee weken met korting is te downloaden via Steam.

Volgens een woordvoerder van City Sim Racing zijn er ook gesprekken gaande om het racespel geschikt te maken voor gameconsoles als Playstation en X-box, maar zijn de bestanden nu nog te groot.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →