Meer acties op komst in metaalsector

Print
Meer acties op komst in metaalsector

De ballen gehakt en broodjes kroket vonden woensdag gretig aftrek rondom alle toespraken. Afbeelding: Ginopress

Zo’n 2200 werknemers van metaalbedrijven als VDL Nedcar, ASML en DAF legden woensdag het werk voor 24 uur neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. De komende dagen staan meer acties op stapel.

Het Eindhovense stadspark was vanwege de staking omgetoverd tot een klein dorp met toiletten, koffie- en eetkraampjes. De ballen gehakt en broodjes kroket vonden gretig aftrek, zodat er met een volle maag geluisterd kon worden naar de toespraken van bestuurders van de vakbonden zoals FNV en De Unie.

VDL
Onder de aanwezigen waren ook veel medewerkers van Limburgse metaalbedrijven. De grootste delegatie was ongetwijfeld van VDL Nedcar. Volgens de woordvoerder van de fabriek was de animo gering; zo’n 250 man. De stakende Nedcar-eclave spreekt van zo’n 700 medewerkers.

Lees ook: Ineens wordt weer gestaakt in Nederland

De vakbonden eisen meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar en budget voor opleidingen of om minder te gaan werken. Ook flexwerkers verdienen volgens hen een betere omgang. Het is volgens de bonden ongehoord dat mensen via uitzendbureaus soms jarenlang aan het lijntje worden gehouden. De grote opkomst in Eindhoven zegt volgens de bonden veel over de onvrede die er is op de werkvloer.

Imago
Werkgeversorganisatie FME betreurt de staking. "Onderhandelingen moeten aan de onderhandelingstafel worden gevoerd", stelt een woordvoerster. De stakingen zijn volgens haar slecht voor het imago van de sector. De FME nodigt de bonden nog steeds "van harte uit" om verder te praten aan de onderhandelingstafel.