Discussie over cijfers tbs-onttrekking Rooyse Wissel

Print
Discussie over cijfers tbs-onttrekking Rooyse Wissel

Afbeelding: ANP

Venray - Hebben drie of elf tbs’ers van De Rooyse Wissel in 2017 tijdens verlof de benen genomen? Volgens de tbs-kliniek in Venray turft het Rijk te ongenuanceerd.

Het is op basis van het recente verleden een zeer opvallend cijfer. In 2017 onttrokken elf tbs’ers van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray zich aan hun verlof. Een ­dikke verdrievoudiging ten opzichte van de twee voorgaande jaren toen er vier (2015) en drie (2016) ­verlofonttrekkingen werden gemeld.

Voorwaarden
Hyacinthe van Bussel van De Rooyse Wissel noemt het cijfer zoals het Rijk het heeft vastgelegd niet accuraat. Volgens de directeur van de Venrayse kliniek was er in slechts drie van de elf gevallen daadwerkelijk sprake van een onttrekking. Dat betekent dat een tbs’er - al dan niet bewust - te laat terugkeerde na een verlof. Bij de acht andere ‘onttrekkingen’ waren de tbs-patiënten wel netjes op tijd terug in de kliniek, maar hielden zij zich niet aan de aan het verlof verbonden voorwaarden. "Bijvoorbeeld dat ze in plaats van een bezoek aan hun moeder bij een ander familielid of hun vriendin zaten", licht Van Bussel toe.

Strenger
De Rooyse Wissel zegt door de presentatie van de cijfers ‘slachtoffer’ te zijn van haar eigen strengere beleid. Sinds vorig jaar wordt er vaker gecontroleerd of tbs’ers zich tijdens verloven houden aan afspraken. Dat betekent onder meer dat gekeken wordt of patiënten op de vooraf afgesproken plek zijn en dat ze geen drugs gebruiken. Elke schending van de afspraken moet door de kliniek gemeld worden bij het ministerie. Die schaart die gevallen onder verlofonttrekkingen.

Tot onvrede van De Rooyse Wissel. Die vindt dat met het sec presenteren van het cijfer elke vorm van ­nuance ontbreekt. Een nuance die broodnodig is, omdat het publiek - mede door het slechte imago van tbs - bij een verlofonttrekking al denkt dat er sprake is van ontsnapping, terwijl zo’n melding ook gedaan wordt als een tbs’er een kwartier te laat bij de kliniek is omdat hij bij wijze van spreken de bus gemist heeft. Van Bussel: "Ons pleidooi naar het Rijk is: nuanceer het cijfer en maak onderscheid tussen onttrekkingen en schendingen van de verlofvoorwaarden."

Overigens is het aantal onttrekkingen afgestoken tegen het totaal van 11.927 verlofbewegingen bij De Rooyse Wissel van verleden jaar zeer minimaal. Procentueel gaat het in 0,09 procent van de gevallen ‘mis’.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen