Werkstraf geëist tegen agent die op vluchtauto schoot

Print
Werkstraf geëist tegen agent die op vluchtauto schoot

Voor de reconstructie van de schietpartij werd het kruispunt Tongerseweg/Javastraat in maart van dit jaar afgesloten. Afbeelding: Loraine Bodewes

De politie mag schieten op een vluchtauto, maar moet zich daarbij wel aan de voorschriften houden. Volgens justitie heeft een 35-jarige politieman dat niet gedaan toen hij in mei 2015 schoten loste op een verdacht voertuig in Maastricht. Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf tegen de agent.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist tegen een politieagent die in mei 2015 samen met een collega betrokken was bij een schietincident op het kruispunt Tongerseweg/Javastraat in Maastricht. Volgens het OM heeft de 35-jarige agent zich tijdens het schieten op een verdacht voertuig niet aan de daarvoor geldende richtlijnen gehouden.

Van de vier schoten was er minimaal één veel te hoog afgevuurd. Uit onderzoek is gebleken dat een kogel door de achterruit van de auto is geschoten, om er vervolgens door de voorruit weer uit te komen. Om die reden besloot het OM tot vervolging over te gaan op verdenking van poging tot doodslag. De collega van de ­betreffende agent schoot op die bewuste zondagmiddag ook één keer op het voertuig, maar deed dat volgens het OM wel volgens de richtlijnen.

Drugsdeal
De beide agenten waren in de Javastraat getuige geweest van een drugsdeal, waarna de achtervolging werd ingezet. Bij de verkeerslichten op de Tongerseweg besloten ze tot controle van twee voertuigen over te gaan: de auto van de vermoedelijke dealers en het voertuig met Frans kenteken van de vermoedelijke koper. Waar die laatste zich acuut bij zijn aanhouding neerlegde, gingen de andere twee verdachten er met hoge snelheid vandoor via de Aramislaan. Daarbij schampten ze met hun auto een van de agenten. De politiemannen besloten vervolgens het vuur te openen. De twee verdachten, die niet veel later door een andere politiepatrouille werden gearresteerd, deden aangifte van het feit dat ze door de agenten ­waren beschoten. Reden voor het OM om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Daarbij werd in maart van dit jaar ook een reconstructie gehouden op het daarvoor met hekken afschermde kruispunt Tongerseweg/Javastraat.

Acteurs
Daarbij waren de rechtbank, het Landelijke Video Reconstructie Team, de zaaksofficier van justitie, de rijksrecherche, de politieagenten en advocaat Marijn Zuketto aanwezig. Met behulp van acteurs en knalpatronen werd het incident uit mei 2015 urenlang minutieus ­nagespeeld.

De rechtbank doet dinsdag uitspraak in de zaak.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →