Bizar: Rechtszaak over Sinterklaasgedichtje agent

Print
Bizar: Rechtszaak over Sinterklaasgedichtje agent

Afbeelding: iStock

Een bizarre rechtszaak met als aanleiding een ludiek bedoeld Sinterklaasgedichtje. De bestuursrechter in Maastricht buigt zich over de zaak van politieagent Pedro Heymann tegen zijn werkgever.

Of een goed gesprek niet voldoende had kunnen zijn, informeert rechtbankvoorzitter Frans Vluggen bij advocate Femke van den Einden, die hier zit namens de leiding van de politie-eenheid Limburg. "Ik begrijp de afweging niet." Van den Einden stelt dat de chef het zo ernstig vond dat "een signaal moest worden afgegeven en voor deze weg is gekozen". ‘Deze weg’ is de weg van het onderzoek wegens plichtsverzuim tegen agent Pedro Heymann uit Maastricht.

Gedichtje
Als Sinterklaas debiteerde hij in ­december 2015 tijdens een personeelsbijeenkomst onder meer een gedichtje over een agente wier relatie met een collega tot haar verdriet weer was verbroken. "Iedereen op de werkvloer had het erover, iedereen wist ervan", vertelt Heymann de drie bestuursrechters deze woensdagmiddag. Die vragen hem of hij nog steeds vindt dat het kan. "Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te kwetsen."

Volgens Heymann kon het ‘slachtoffer’ er destijds ook om lachen.

Overgeplaatst
Bij zijn leidinggevende schoot het versje evenwel in het verkeerde keelgat. Twee dagen later werd hij overgeplaatst van Maastricht naar Roermond. "Ik ben 29 jaar te voet naar mijn werk gegaan. Nu moest ik een auto aanschaffen."

Hangende het onderzoek zou hij in Roermond moeten blijven. Dat zou vier tot zes weken in beslag nemen, maar duurde uiteindelijk zes maanden. De hem mondeling meegedeelde conclusie: er is geen sprake van plichtsverzuim, wel van onacceptabel gedrag. Als hij instemde met overplaatsing naar Roermond, zou hem geen plichtsverzuim worden verweten.

Later werd de overplaatsing in schriftelijke stukken toch gekoppeld aan plichtsverzuim. Dat woord wil Heymann, die het inmiddels prima naar zijn zin heeft in Roermond, verwijderd zien uit zijn dossier. "Ik kan hier echt geen plichtsverzuim in zien."

Geheugenverlies
Dat zien zijn advocaten Simone Klinkers en Linda Meys evenmin. Zij willen graag de twee leiding­gevenden die destijds bij het gesprek zaten waarin Heymann de conclusie van het onderzoek werd meegedeeld, op zitting horen als ­getuigen. "Onze ervaring is dat mensen onder ede toch anders verklaren." Meestal lijden ze dan aan geheugenverlies, grapt voorzitter Vluggen, die lang strafrechter is ­geweest.

De rechtbank denkt er nog over na of de twee gehoord moeten worden en als dat niet het geval is, wordt over zes weken uitspraak gedaan

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →