Instagram gaat strijd aan met YouTube: voortaan lange video's mogelijk

Print
Instagram gaat strijd aan met YouTube: voortaan lange video's mogelijk

Afbeelding: iStock

Het sociale platform Instagram laat voortaan filmpjes toe die langer zijn dan een minuut. Op het nieuwe onderdeel IGTV, kort voor Instagram Television, kunnen gebruikers video's plaatsen van maximaal een uur lang.

Daarmee hoopt de fotoapp van moederbedrijf Facebook gebruikers weg te kapen bij het grootste videoplatform YouTube.

Verticale video
IGTV wordt niet alleen onderdeel van de bestaande Instagram-app, maar ook een losse applicatie voor iOS en Android. Daarop krijgen gebruikers verticaal video's te zien over hun gehele scherm, een functie die Instagram heeft afgekeken van Snapchat.

Volgens Instagram heeft verticale video de toekomst, bijvoorbeeld omdat mensen hun telefoon niet hoeven te draaien om op volledig scherm te kijken. Op YouTube moet dat wel.

Alle gebruikers kunnen voortaan video's plaatsen van maximaal tien minuten. Wie veel volgers heeft, mag filmpjes van hooguit een uur delen. Hoeveel volgers je daarvoor moet hebben, is niet duidelijk. Andere gebruikers kunnen op de video's reageren en ze delen.

Net als YouTube
In eerste instantie zijn in de video's geen advertenties te zien. Op den duur komen die er wel. De bedoeling is dat de makers dan meedelen in de winst, net als nu al gebeurt op YouTube. Instagram hoopt dat gewone mensen dankzij IGTV uitgroeien tot beroemdheden, zoals óók al gebeurt op YouTube.

Het initiatief is duidelijk bedoeld om mensen weg te kapen bij het grootste videoplatform ter wereld, dat nu zo'n 1,8 miljard gebruikers heeft. Instagram moet het doen met een miljard gebruikers en een moederbedrijf dat grote moeite heeft om tieners aan zich te binden. De hoop is dat jongeren IGTV wel gaan gebruiken. 

Het is overigens niet de eerste keer dat Instagram zijn concurrenten kopieert. Eerder kopieerde Instagram al met succes de zogenoemde stories van Snapchat, berichten van gebruikers die na 24 uur verdwijnen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →