Gal spugende docent hoeft niet te rectificeren

Print
Gal spugende docent hoeft niet te rectificeren

Afbeelding: iStock

De stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) heeft een kort geding tegen een van hun docenten verloren.

LVO had geëist dat de docent, voor het laatst werkzaam op het Grotiuscollege in Heerlen, negatieve berichten over de scholenkoepel van zijn social media-accounts zou verwijderen. Ook wilde de stichting dat de man een rectificatie zou plaatsen met de strekking dat zijn uitlatingen niet op feiten waren gebaseerd.

Burn-out
De man was eind 2017 met een burn-out thuis komen te zitten en had op een gegeven moment zijn werkgever onder meer uitgemaakt voor ‘rattenorganisatie’ en bestuursvoorzitter Andre Postema een ‘onprofessionele koekenbakker’ genoemd.

Vrijheid van meningsuiting
De rechter oordeelt dat de eis van LVO voor een algeheel publicatieverbod over de organisatie veel te ver gaat en een inperking is van het grondrecht van vrijheid van meningsuiting. De rechtbank merkt daarbij op dat het gevraagde verbod zo algemeen is dat de door de LVO gevraagde rectificatie al een inbreuk op het verbod zou opleveren.

Berichten verwijderd
LVO had daarbij nagelaten om voor specifieke uitlatingen een verbod te vragen. Ook daarom werd de vordering afgewezen. Volgens de rechtbank betekent de uitspraak niet dat alle geplaatste berichten toelaatbaar waren, iets waar de docent zich blijkbaar ook van bewust was omdat hij ze al had verwijderd voorafgaand aan het kort geding.

De stichting LVO en de betreffende docent treffen elkaar volgende week weer voor de rechtbank, omdat de stichting de arbeidsovereenkomst met de man wil beëindigen.