Voor het eerst kindje achtergelaten in vondelingenkamer

Print
Voor het eerst kindje achtergelaten in vondelingenkamer

Afbeelding: iStock

Een twijfelachtige primeur: voor het eerst is in Nederland een kindje te vondeling gelegd in een van de negen vondelingenkamers. Dat vertelde de stichting Beschermde Wieg donderdagmiddag tijdens de opening van de vondelingenkamer in het Heerlense Zuyderlandziekenhuis.

In welke plaats het kindje te vondeling is gelegd, is vanwege de privacy niet verteld.

Enkele dagen oud
Het kindje was nog maar enkele dagen oud en is door de moeder vlak na het verlaten van het ziekenhuis naar de vondelingenkamer gebracht.

Omdat zij dat zo heeft gedaan, hebben hulpverleners contact met de moeder kunnen krijgen en zijn haar gegevens bij een notaris achtergelaten, zodat eventueel later contact kan komen.

Laatste redmiddel
De kamer in het Zuyderlandziekenhuis is de eerste in Limburg. In Nederland zijn negen vondelingenkamers, waarvan vier in ziekenhuizen. De eerste werd zeven jaar geleden geopend, dankzij inzet van de Stichting Beschermde Wieg.

Deze kamer is een laatste redmiddel voor moeders die niet voor hun kind kunnen zorgen. De stichting heeft ook een noodlijn en chat voor ongewenst zwangere vrouwen. "Het is een kamer waarvan je hoopt dat deze nooit wordt gebruikt", aldus woordvoerders van de stichting.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen