Voor het eerst kindje achtergelaten in vondelingenkamer

Print
Voor het eerst kindje achtergelaten in vondelingenkamer

Afbeelding: iStock

Een twijfelachtige primeur: voor het eerst is in Nederland een kindje te vondeling gelegd in een van de negen vondelingenkamers. Dat vertelde de stichting Beschermde Wieg donderdagmiddag tijdens de opening van de vondelingenkamer in het Heerlense Zuyderlandziekenhuis.

In welke plaats het kindje te vondeling is gelegd, is vanwege de privacy niet verteld.

Enkele dagen oud
Het kindje was nog maar enkele dagen oud en is door de moeder vlak na het verlaten van het ziekenhuis naar de vondelingenkamer gebracht.

Omdat zij dat zo heeft gedaan, hebben hulpverleners contact met de moeder kunnen krijgen en zijn haar gegevens bij een notaris achtergelaten, zodat eventueel later contact kan komen.

Laatste redmiddel
De kamer in het Zuyderlandziekenhuis is de eerste in Limburg. In Nederland zijn negen vondelingenkamers, waarvan vier in ziekenhuizen. De eerste werd zeven jaar geleden geopend, dankzij inzet van de Stichting Beschermde Wieg.

Deze kamer is een laatste redmiddel voor moeders die niet voor hun kind kunnen zorgen. De stichting heeft ook een noodlijn en chat voor ongewenst zwangere vrouwen. "Het is een kamer waarvan je hoopt dat deze nooit wordt gebruikt", aldus woordvoerders van de stichting.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →