NPO trekt stekker uit nieuwsprogramma Brandpunt+

Print
NPO trekt stekker uit nieuwsprogramma Brandpunt

Afbeelding: KRO-NCRV

Het actualiteitenprogramma Brandpunt+ van KRO-NCRV houdt op te bestaan. De redactie is donderdag op de hoogte gesteld van het besluit dat werd genomen door de NPO.

Wat er met de 23 medewerkers van het programma gebeurt, is ongewis.

1959
Brandpunt+, dat in de plaats kwam van Brandpunt, moest 'meer verdieping' brengen. Het oude Brandpunt was vanaf 1959 tientallen jaren te zien en gold als één van de beste journalistieke programma's op de Nederlandse televisie.

Kijkcijfers
De journalistenbond NVJ meent dat de NPO kijkcijfers structureel belangrijker vindt dan de journalistieke meerwaarde van programma’s. Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning bezuinigt de NPO omdat ‘Den Haag’ dat opdraagt. "Maar ook het parlement zou beter moeten bedenken wat de gevolgen zijn voor de media in Nederland van alle bezuinigingen die steeds meer worden doorgevoerd", aldus Bruning.

Ook hoofdredacteur Hans Laroes van KRO-NCRV noemt Brandpunt+ slachtoffer van een nieuwe bezuinigingsronde. "Het is niet meer met de kaasschaaf."

Onverstandig
"Meer pijnlijke ingrepen zijn onvermijdelijk", benadrukt NPO-directeur Frans Klein. De bezuinigingen zullen hun sporen nalaten in het medialandschap, waarschuwt hij. "Tegelijkertijd doen we er nog steeds alles aan om de politiek ervan te overtuigen dat de aangekondigde bezuiniging onverstandig is", aldus Klein.

Eerder besloot NPO te bezuinigen op onderzoeksprogramma’s als Argos en Reporter. Ook is het plan actualiteitenrubriek EenVandaag volgend jaar in te ruilen voor een dagelijkse jongerensoap.