Roermond inde 80.000 euro aan boetes niet

Print
Roermond inde 80.000 euro aan boetes niet

Afbeelding: Jeroen Kuit

De gemeente Roermond heeft 80.000 euro aan dwangsommen ‘laten schieten’. Deels bewust; deels door een fout. De onafhankelijke klachtenadviseur van de gemeente buigt zich over de gang van zaken.

De gemeente Roermond heeft in totaal 80.000 euro aan dwangsommen, opgelegd aan Ponyhof Femke in Asenray, ‘laten schieten’. Dat blijkt uit rechtelijke uitspraken in zaken die de manege had aangespannen.

Fouten
Het merendeel - het gaat om bedragen van 21.000 en 50.000 euro - is verjaard, omdat de gemeente de boetes heeft ‘kwijtgescholden’, zo bleek ter zitting. Een officieel collegebesluit is daar echter nooit over genomen.

De 9.000 euro waar wel een rekening voor is verstuurd, hoeft de manege evenmin te betalen. De gemeente heeft fouten gemaakt in de te volgen procedure, oordeelde de Raad van State deze week.

Illegaal
Ponyhof Femke is al jarenlang inzet van een strijd tussen manege en gemeente enerzijds en de buurt anderzijds. Hoewel het volgens het bestemmingsplan destijds eigenlijk niet kon, werd de bouw van de rijhal er via een bepaalde constructie toch ‘doorgedrukt’.

De buurt liet het er niet bij zitten en kreeg uiteindelijk van de hoogste rechter gelijk. De manege was illegaal. De gemeente moest een nieuw besluit nemen, maar wachtte daarmee tot een aangepast bestemmingsplan in procedure ging. Daarmee was er zicht op legalisatie en hoefde de rijhal niet te worden afgebroken.

Verhoudingen verziekt
Door alle perikelen is de verhouding tussen buurt, manege en gemeente danig verziekt en treffen de partijen elkaar met grote regelmaat voor de rechter. Zo ook over dwangsommen die de gemeente de manege na meldingen van de buurt oplegde vanwege illegale buitenopslag en illegale bewoning.

Omdat de manege de overtredingen niet ongedaan maakte, zag het college zich in september 2016 genoodzaakt over te gaan tot invordering van de tot dan toe ‘verbeurde’ dwangsom (30.000 euro) en een nieuwe, hogere boete op te leggen. Die liep uiteindelijk op tot 50.000 euro. Pas toen de gemeente wilde ingrijpen (bestuursdwang), werden de overtredingen beëindigd.

Rechter
Omdat de manegehoudster het niet eens was met de boetes stapte ze naar de rechter. Ter zitting bleek dat het merendeel van het bedrag inmiddels is verjaard, omdat het nooit is geïnd.

Wie het besluit tot ‘kwijtschelding’ in het stadhuis heeft genomen, bleef onduidelijk. De wel verstuurde rekening hoeft Ponyhof Femke wegens een procedurefout van de gemeente ook niet te betalen.

De buurt, die van inmiddels oud-wethouder Raja Fick geen duidelijkheid kreeg over de boetes, heeft grote vraagtekens bij de gang van zaken. Daarom is ze naar de klachtenadviseur van de gemeente gestapt. Zolang die de zaak in behandeling heeft, wil de gemeente niet reageren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →