Stankoverlast: mestvergister stapt naar rechter

Print
Stankoverlast: mestvergister stapt naar rechter

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Haelen / Heythuysen - Mestvergistingsbedrijf Holmel en de gemeente Leudal zijn verwikkeld in een juridisch conflict. Omwonenden dringen vanwege stankoverlast aan op handhaving bij het bedrijf.

Mestvergistingsbedrijf Holmel in Heythuysen heeft bij de rechtbank beroep aangetekend tegen de weigering van de gemeente Leudal om een aangevraagde vergunning te verlenen.

Geuroverlast
Het bedrijf had bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor uitbreiding van activiteiten op het bedrijf. Leudal is het verweer aan het voorbereiden voor de zaak die later de bestuursrechter zal dienen, blijkt uit een reactie van de gemeente.

Vanwege te veel geuroverlast had de gemeenteraad van Leudal eind vorig jaar besloten dat het mestvergistingsbedrijf moest stoppen met het verder indrogen van mest en de verwerking ervan tot briketten. Daarvoor had het bedrijf een droogtunnel en opslag ingericht. Daar was geen vergunning voor verleend.

Geuronderzoek
Waar eerder nog zicht was op legalisatie wijzigde het college van burgemeester en wethouders later zijn standpunt. Dat gebeurde na een geuronderzoek. Een raadsmeerderheid sloot zich daar dus bij aan.

Omwonenden hebben nu vanwege ervaren stankoverlast een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente. Medio juli/begin augustus neemt de gemeente daarover een besluit. Als voorbereiding daarop is de gemeente volgens een woordvoerder wel met onderzoek en controle bij het bedrijf begonnen.

Een zegsman van Holmel wilde in dit stadium niet reageren. Hij gaf aan dat er overleg plaatsvindt met Leudal.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →