Nederlandse plofkrakers wijken uit naar België

Print
Nederlandse plofkrakers wijken uit naar België

Grote ravage na de plofkraak in Lummel, in de nacht van woensdag op donderdag. Afbeelding: BELGA

België zucht onder een plotselinge hausse aan plofkraken. De politie roept de hulp van Nederland in, en houdt er sterk rekening mee dat de daders uit ons land komen.

In de nacht van woensdag op donderdag vonden opnieuw twee plofkraken plaats in Vlaanderen, in de plaatsen Lommel en Lummen. Ooggetuigen van de kraak in Lummen hoorden de vluchtende daders met een ‘duidelijk Nederlands accent’ spreken. "Dat hebben meerdere bewoners verklaard'', bevestigt de burgemeester van Lummen, Luc Wouters. 

Nieuw fenomeen
Het aantal opgeblazen pinautomaten staat daarmee al op zeven dit jaar in België, zegt Isabelle Marchand van de Belgische bankenvereniging Febelfin. "Dat is ongekend. In de drie jaar hiervoor hadden we er in totaal maar twee. Voor ons is dit een nieuw fenomeen.’’

Donderdag sloegen vermoedelijk Nederlandse plofkrakers ook al toe in het Duitse Kleef.

In Nederland vormen plofkraken al veel langer een probleem. In 2016 vonden er nog 79 plaats, vorig jaar 65. De banken hebben de afgelopen jaren zware maatregelen genomen: zo zijn de meeste pinautomaten uitgerust met zware kluizen en camerasystemen, en worden honderden automaten ’s nachts afgesloten met stalen platen.

Uitwijken naar België
"We houden er rekening mee dat Nederlandse criminelen nu uitwijken naar ons land’’, zegt woordvoerder Pieter Strauven van het parket in Belgisch Limburg. Dat staat inmiddels in nauw contact met de Nederlandse politie. "We onderzoeken inderdaad of er een Nederlandse link is’’, zegt Marjolein Ruitenbeek van de Nationale Politie. "We delen informatie over aanpak en verdachten met onze Belgische collega’s.’’

Gidsland
Ook de Belgische bankensector heeft inmiddels contact opgenomen met de collega’s in Nederland om een beroep te doen op hun expertise. "We hebben hen om advies gevraagd over welke maatregelen we kunnen nemen om dit een halt toe te roepen’’, zegt Isabelle Marchand van bankenvereniging Febelfin. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigt die gesprekken.

Nederland wordt al langer gezien als ‘gidsland’ op het vlak van plofkraken. Vijf jaar geleden reageerden buitenlandse banken nog vol ongeloof toen de Nederlandse Vereniging van Banken op een conferentie waarschuwde voor het fenomeen. Criminelen maakten toen nog vooral gebruik van gas, dat ze in automaten lieten stromen en dat tot ontploffing brachten. Inmiddels gebruiken daders in bijna alle gevallen explosieven.

Ver van je bed
Nederlandse banken en gemeentes sluiten daarom steeds meer pinautomaten, vooral rond woongebouwen, uit angst voor ongelukken. Het aantal automaten in ons land is al teruggebracht van 9500 naar 7500. In het kleinere België staan er nog altijd 8300. 

In het dorp Lummel was de schok donderdagochtend groot: bewoners van de bovenliggende appartementen mochten pas weer naar huis toen de brandweer had vastgesteld dat er geen instortingsgevaar was. "Wij kennen dit soort gevallen alleen van televisie, ver van je bed'', zegt burgemeester Luc Wouters van de gemeente Lummen. "Buurtbewoners waren behoorlijk geschrokken, ikzelf trouwens ook.''

Harde maatregelen
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken beloofde gisteren direct harde maatregelen. "We doen er alles aan om deze plaag zo snel mogelijk in te dijken’’, aldus minister Jan Jambon. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →