Celstraffen voor tieners en twintiger na reeks gewapende overvallen

Print
Celstraffen voor tieners en twintiger na reeks gewapende overvallen

Afbeelding: iStock

De rechtbank Limburg in Roermond heeft een 22-jarige Swalmenaar deze week veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan acht voorwaardelijk voor zijn rol bij drie gewapende overvallen in Swalmen en Belfeld in december 2017.

Hij ging met zijn auto met twee jongens van 14 en 17 jaar uit Roermond en Swalmen op pad om de misdrijven te plegen. Tijdens de overvallen bleef hij in de auto zitten. Hij deelde later wel in de buit. De rechters legden de minderjarigen 52 dagen jeugddetentie en een voorwaardelijk PIJ-maatregel – jeugddetentie met intensieve begeleiding – op. 

Het drietal pleegden op zondagavond 10 december 2017 hun eerste overval. De twee jongens drongen die dag met bivakmutsen over het hoofd een Chinees restaurant aan de Brugstraat in Swalmen binnen. Ze bedreigden de eigenaren met nepwapens. 

Zoon
Een dag later trachtte het trio een woning aan de Lambertusstraat in Swalmen te overvallen. De bewoonster, die een postagentschap beheerde, werd door twee mannen met bivakmutsen de woning ingeduwd toen ze de deur opende. Omdat haar zoon de trap afkwam, vluchtten de overvallers zonder buit. 

Schadevergoeding
Op 21 december waren de uitbaters van een cafetaria aan de Kerkstraat in Belfeld het slachtoffer. Een man werd daarbij met een hamer op zijn hoofd geslagen. De cafetariahouders hebben hun zaak na de overval gesloten. De daders moeten aan vijf slachtoffers bijna 7000 euro schadevergoeding betalen. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen