Celstraffen voor tieners en twintiger na reeks gewapende overvallen

Print
Celstraffen voor tieners en twintiger na reeks gewapende overvallen

Afbeelding: iStock

De rechtbank Limburg in Roermond heeft een 22-jarige Swalmenaar deze week veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan acht voorwaardelijk voor zijn rol bij drie gewapende overvallen in Swalmen en Belfeld in december 2017.

Hij ging met zijn auto met twee jongens van 14 en 17 jaar uit Roermond en Swalmen op pad om de misdrijven te plegen. Tijdens de overvallen bleef hij in de auto zitten. Hij deelde later wel in de buit. De rechters legden de minderjarigen 52 dagen jeugddetentie en een voorwaardelijk PIJ-maatregel – jeugddetentie met intensieve begeleiding – op. 

Het drietal pleegden op zondagavond 10 december 2017 hun eerste overval. De twee jongens drongen die dag met bivakmutsen over het hoofd een Chinees restaurant aan de Brugstraat in Swalmen binnen. Ze bedreigden de eigenaren met nepwapens. 

Zoon
Een dag later trachtte het trio een woning aan de Lambertusstraat in Swalmen te overvallen. De bewoonster, die een postagentschap beheerde, werd door twee mannen met bivakmutsen de woning ingeduwd toen ze de deur opende. Omdat haar zoon de trap afkwam, vluchtten de overvallers zonder buit. 

Schadevergoeding
Op 21 december waren de uitbaters van een cafetaria aan de Kerkstraat in Belfeld het slachtoffer. Een man werd daarbij met een hamer op zijn hoofd geslagen. De cafetariahouders hebben hun zaak na de overval gesloten. De daders moeten aan vijf slachtoffers bijna 7000 euro schadevergoeding betalen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →