Man loopt blijvende gehoorschade op door zelfgemaakte bom kennis

Print
Man loopt blijvende gehoorschade op door zelfgemaakte bom kennis

Afbeelding: Istock

Eygelshoven / Waubacherveld - Een 49-jarige man uit Eygelshoven heeft ter beveiliging een zelfgemaakt explosief aan zijn poort bevestigd, dat op 20 december 2017 afging toen een kennis van hem de poort opende.

Daarbij liep de 71-jarige kennis forse en blijvende gehoorschade op.

Springstof
Dat bleek vrijdag voor de rechtbank in Maastricht. Toen verdachte Harry H. op 5 januari werd aangehouden, was nog sprake van een onduidelijk explosief. Inmiddels is duidelijk dat het gaat om TATP, een zeer instabiele springstof die de verdachte zelf had gemaakt. In zijn woning werden uiteenlopende grondstoffen gevonden waarmee explosieven gemaakt kunnen worden.

Ontoerekingsvatbaar 
"Mensen die experimenteren met explosieven: daar worden we in deze tijd heel zenuwachtig van", zei officier van justitie Martin Scharenborg. Normaalgesproken zou hij een forse gevangenisstraf hebben geeist, maar deze verdachte is volgens gedragsdeskundigen gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar wegens onder meer een autistische stoornis.

Bovendien werkt hij nu al volop mee aan behandeling. Vandaar dat de officier een jaar voorwaardelijk en 400 uur taakstraf eiste. H. moet wel blijven meewerken aan behandeling. De rechtbank doet 6 juli uitspraak.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen