Lid van motorbende opgepakt voor beschieting kantoor Panorama

Print
Lid van motorbende opgepakt voor beschieting kantoor Panorama

Een voorbijganger bekijkt de plek waar een kantoorpand is beschoten met een antitankwapen. In het pand zit onder meer Pijper Media. Dit is de uitgever van bladen als Panorama en Nieuwe Revu, die hier ook hun redacties hebben. Afbeelding: ANP

De verdachte die vanochtend aangehouden is voor de beschieting van de redactie van tijdschrift Panorama met een antitankwapen is lid van een motorcyclebende, waar het blad onlangs nog over publiceerde. Het gaat om een 41-jarige man uit Woerden.

De 41-jarige man is de president van de Chapter Silencio, afdeling Woerden, van de Caloh Wagoh MC Main Triad. De verdachte zit in volledige beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. 

Volgens hoofdredacteur van Panorama Peter van de Kraats is het aannemelijk dat de beschieting tegen zijn tijdschrift gericht was. Hij zegt tegen de Amsterdamse zender AT5: "Het is even schrikken dit. Het is wel een serieus iets. Ze hebben niet met een vuurpijl geschoten, het is een serieuze aanslag.'' Hij noemt de kans dat ze "ons moeten hebben wel aannemelijk''. Een paar maanden geleden schreef Panorama nog dat twee mannen die worden vervolgd voor het doodschieten van de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels banden hebben met Caloh Wagoh MC. 

Motief
De politie heeft formeel nog niets gezegd over doelwit of motief. In een verklaring op de website van Panorama zegt de redactie blij te zijn dat een verdachte is aangehouden. "Wij zijn erg benieuwd wat deze verdachte te melden heeft. Het enige wat wij van Panorama, en natuurlijk alle collega's van de andere bladen bij Pijper Media, kunnen doen is zo goed als mogelijk doorgaan met ons werk."

Rond 23.00 uur sneuvelden gisteravond ramen en een glazen deur van het kantoorpand van Pijper Media (uitgever van bladen als Panorama, Playboy en Nieuwe Revu) aan de Teleportboulevard in de buurt van station Sloterdijk. Niemand raakte gewond, meldt de politie. De verdachte werd rond 6.00 uur in zijn woning gearresteerd. De lanceerbuis van de raketwerper werd ter plaatse aangetroffen en in beslag genomen.

Panorama schrijft geregeld over misdaad, ook over de bloedige vetes die verschillende misdaadgroeperingen uitvechten. Recent werd in het criminele milieu verbolgen gereageerd op publicaties van Panorama over de Amsterdams-Utrechtse onderwereld. 

Signaal
Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ zegt geschrokken te zijn van het incident. "Het is belangrijk eerst vast te stellen of dit om een aanval gaat tegen de uitgever van onder meer Panorama. Als dat zo is, dan is het een volgend en zeer ernstig signaal dat onderwereldfiguren het rechtstreeks gemunt hebben op journalisten. Dit komt na een jaar waarin journalisten Paul Vugts en John van den Heuvel permanente beveiliging nodig hadden. Ik hoop dat de politie hier absolute prioriteit aan geeft, omdat journalisten anders niet hun werk kunnen doen."

Misdaadjournalisten Van den Heuvel (De Telegraaf) en Vugts (Het Parool) doken onder en kregen permanente beveiliging omdat criminelen opdracht gaven hen te vermoorden.

Varkensstront
De toenmalige uitgever van Nieuwe Revu, VNU, was één keer eerder doelwit. "Er is ooit een keer varkensstront naar binnen gekiept door Hells Angels. Maar dat was in de jaren 90", aldus een medewerkster, die vanmorgen werd gevraagd thuis te blijven.

Een bewakingscamera die aan één van de panden hangt en op de plaats delict gericht staat, werd onklaar gemaakt door kabels los te trekken of door te snijden. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.