Brazilië ontsnapt tegen Costa Rica, hoofdrol voor Kuipers

Print
Brazilië ontsnapt tegen Costa Rica, hoofdrol voor Kuipers

Coutinho schreeuwt het uit na zijn treffer. Afbeelding: EPA

Brazilië heeft zich vrijdagmiddag op het WK voetbal in Rusland bijna verslikt in Costa Rica. De Seleção creëerde legio kansen, maar wist in een tumultueus duel pas in de blessuretijd te scoren tegen de Midden-Amerikaanse voetbaldwerg: 2-0.

Philippe Coutinho en Neymar schonken Brazilië met twee doelpunten de overwinning.

Opluchting
De opluchting bij de Brazilianen was groot, want lang leek de ploeg op een tweede domper af te stevenen, nadat in de eerste wedstrijd al gelijk werd gespeeld tegen Zwitserland. Kansen waren er nochtans genoeg. Gabriel Jesus leek na een half uur de score te openen, maar zijn doelpunt werd door scheidsrechter Bjorn Kuipers afgekeurd wegens buitenspel.

Kuipers
De Nederlandse arbiter kwam later in de wedstrijd nog eens in de schijnwerpers te staan. Kuipers legde de bal tien minuten voor tijd in eerste instantie op de stip nadat Neymar naar de grond ging in het strafschopgebied, maar trok de penalty na tussenkomst van de videoscheidsrechter weer in. Op de beelden was immers duidelijk te zien dat de vedette van PSG zich wel erg makkelijk liet vallen. Kuipers, toch al niet geliefd vanwege zijn kordate optreden tegen de mekkerende Brazilianen, was vanaf dat moment al helemaal de gebeten hond.

Net toen Costa Rica het gelijkspel over de streep leek te trekken, werd de aanvalsdrift van Brazilië toch nog beloond. Keylor Navas, de doelman die de hele wedstrijd zijn ploeg op de been hield, moest eerst een doelpunt van Coutinho slikken. Een paar minuten later tekende de tot tranen geroerde Neymar voor de 2-0 eindstand.