Directeur VMBO Maastricht: ‘Ik vind dit verschrikkelijk’

Print
Directeur VMBO Maastricht: ‘Ik vind dit verschrikkelijk’

Inzet: Loek de Veen. Afbeelding: ANP/De Limburger

VMBO Maastricht gaat 'op zo kort mogelijke termijn' een plan opstellen voor honderden leerlingen die hun diploma aan hun neus voorbij zien gaan.

De Inspectie van het Onderwijs heeft de examens van alle 354 eindexamenkandidaten van de school afgekeurd. Uit onderzoek was gebleken dat resultaten ontbraken van schoolexamens. Die moeten allemaal zijn afgerond voordat een leerling aan het centraal eindexamen mag deelnemen.

Regels
"Ik vind dit verschrikkelijk", reageert de onlangs aangetreden interim-directeur Loek de Veen. Hij zegt dat de docenten van de school 'zeer toegewijd' zijn, maar dat 'tegelijkertijd is gebleken dat docenten zich onvoldoende bewust zijn van regels en procedures'. Dat is volgens hem de oorzaak van de onregelmatigheden.

Overdoen
Voor iedere leerling gaat de school nu bekijken hoe ze zo snel mogelijk ontbrekende onderdelen van het schoolexamen alsnog kunnen maken. Vervolgens zullen ze ook het centrale eindexamen voor die vakken over moeten doen. Minister Arie Slob waarschuwt dat hij er 'ernstig rekening' mee houdt dat voor het overgrote deel van de leerlingen dat niet meer deze zomer lukt. Dat betekent dat zij het examenjaar moeten overdoen.

Bijeenkomst
De herkansingsperiode laat in principe geen ruimte voor herexamens in meer dan één of twee vakken. Het examenschema wordt nu zoveel mogelijk aangepast om dat toch mogelijk te maken. De vmbo'ers zijn vrijdagmiddag geïnformeerd. Om de gedupeerden en hun ouders verder bij te praten heeft de school vrijdagavond een besloten bijeenkomst belegd in congrescentrum MECC.

De vmbo-school is onder verscherpt toezicht geplaatst van de inspectie. Die gaat het optreden van de directie nader onderzoeken.

OPROEP
De Limburger is op zoek naar leerlingen die gedupeerd zijn door deze beslissing. Neem contact met ons op via internet@delimburger.nl of via WhatsApp: 06-11108022.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen