Vmbo-leerlingen laaiend op hun school: ‘Het is zooitje ongeregeld’

Print
Woedend zijn ze, de leerlingen van het VMBO Maastricht. Door ernstige fouten van hun school zijn de examens van 354 scholieren afgekeurd. "Ze hebben ons laten stikken."

Het contrast tussen deze vrijdag en een week geleden kon voor veel leerlingen haast niet groter zijn. Toen het verlossende telefoontje, nu de mededeling dat ze toch niet geslaagd zijn

Huilen
Esmee Klaasse (16) is een van de gedupeerde scholieren. "Ik was aan het huilen van geluk, maar nu ben ik aan het huilen omdat ik gezakt ben", vertelt ze. "Ik ben zo verdrietig. En boos." Voor haar klasgenote Megan Brands (16) geldt hetzelfde. "We kregen een mailtje binnen waarin stond dat we toch niet waren geslaagd. Ik schrok me een hoedje, dit verwacht je een week later toch niet?" 

Rommeltje
Bij veel leerlingen van het VMBO Maastricht, een samenwerking tussen de vmbo-afdelingen van het Porta Mosana College en het Sint Maartens College, klinken dezelfde geluiden. Dat het juist bij hun school flink mis is gegaan, verbaast ze niets. "Het was al een rommeltje", vertelt Denzel Smissaert (16). Hij was met de hakken over de sloot geslaagd, maar ook zijn examen is nu afgekeurd. "Het is één grote clusterfuck. Docenten die hun regeltjes niet kennen, althans daar komt het op neer. Ze hebben ons laten stikken. Zo voelt het in ieder geval." 

Kut-vmbo
Megan is het met hem eens. "Het is een zooitje ongeregeld op onze school. Ze hebben ons gewoon examen laten doen, terwijl dat helemaal niet mocht." Haar klasgenote Esmee herkent dat beeld. "Ik heb dit jaar bijna vier of vijf maanden geen Engels gehad, om maar eens een voorbeeld te noemen." De vlag die ze van haar school kreeg toen ze geslaagd was, neemt ze vrijdagavond mee naar de informatiebijeenkomst. "Ik heb 'geslaagd' maar doorgekrast. Er staat nu kut-vmbo op."

Alle gedupeerde leerlingen worden vrijdagavond in een besloten bijeenkomst in conrescentrum MECC bijgepraat over de situatie. Volgens getuigen liepen de gemoederen binnen hoog op. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →