Expert verkeersrecht: Pinkpop-crash kan noodlottig ongeval zijn

Print
Expert verkeersrecht: Pinkpop-crash kan noodlottig ongeval zijn

Op de plek waar maandagnacht vier festivalgangers werden aangereden, liggen bloemen en staan kaarsen. © Afbeelding: ANP

Landgraaf - De 34-jarige bestuurder van de Pinkpop-crash is vrij. Volgens het Openbaar Ministerie schepte hij niet met opzet vier festivalbezoekers maandagnacht. Expert verkeersrecht Bert Kabel voorspelt een lastig vervolg: 'Het is niet altijd zwart-wit, beide partijen kunnen fout zitten, het kan een noodlottig ongeval zijn'.

Was het terroristische aanslag? Wie rijdt zomaar vier festivalbezoekers aan? Was er drank of drugs in het spel?

Ander scenario
Snel na de eerste berichten over de fatale aanrijding wees iedereen naar de bestuurder van het witte busje. Maar toen bekend werd dat de slachtoffers op de weg zaten, en nu blijkt dat de 34-jarige Heerlenaar die de auto bestuurde niks gedronken heeft, krijgt het Pinkpop-drama langzaam maar zeker een ander scenario.

Hoe nu verder? Advocaat Bert Kabel, expert verkeersrecht, licht toe: "Als er geen opzet in het spel is, komt de Wegenverkeerswet in beeld. Die is vrij duidelijk voor een ongeval met letsel: als je erg onvoorzichtig bent, bijvoorbeeld omdat je veel te hard rijdt of appt achter het stuur, roekeloos rijdt, dan riskeer je een gevangenisstraf. Als je íets te hard hebt gereden en er valt je verder niet veel te verwijten, dan zit de straf meer in de hoek van een werkstraf of rij-ontzegging.''

Uniek
'Welk verwijt maak je?' Maar dat moet dan wel bewezen worden. En daar zit 'm volgens Kabel de kneep bij de aanrijding waarbij maandag een dode en drie zwaargewonden vielen. De advocaat kent de technische details van de Pinkpop-crash niet, maar gezien ooggetuigenverklaringen voorspelt hij een lastig vervolgtraject.

"Deze zaak is vrij uniek. De bestuurder verliet de plek van het ongeval, dat is sowieso verboden. Dus daarvoor kan het OM hem vervolgen. Maar of daarnaast echt bewezen kan worden dat hij roekeloos of erg onvoorzichtig reed? Dat is lastig, want welk verwijt maak je dan? Andere automobilisten melden dat mensen die avond op de weg zaten en lastig te zien waren. Dat is ook een factor."

Vervolgonderzoek
Volgens Kabel kan het vervolgonderzoek nog maanden duren. "En dan kan ook blijken dat het een noodlottig ongeval was, waarbij mensen op de weg zaten en een bestuurder hen niet kon ontwijken. Het is niet altijd zwart-wit en goed of fout in het verkeer. Er gebeuren ook ongelukken omdat het in het samenspel misgaat: net als bij de botsing tussen de fietser die door rood rijdt en de automobilist die te hard gaat. Zij zitten beiden fout."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →