Gemoederen lopen hoog op bij info-avond vmbo-scholieren

Print
Bij de bijeenkomst voor gedupeerde scholieren van het VMBO Maastricht zijn de gemoederen vrijdagavond hoog opgelopen.

Honderden leerlingen waren samen met hun ouders naar congrescentrum MECC gekomen voor uitleg over de situatie waarin ze terecht zijn gekomen. Van 354 vmbo'ers zijn de eindexamens ongeldig verklaard omdat hun school volgens de onderwijsinspectie ernstige fouten heeft gemaakt

Gejoel
Vertegenwoordigers van de school, de directeur van de inspectie en de directeur van het College voor Toetsen spraken de menigte toe. Vanuit de zaal klonk meermaals gejoel, geschreeuw en zelfs een enkele verwensing. Een groep ouders kondigde aan zich te verenigen en samen naar een advocatenkantoor te stappen voor juridische bijstand. Sommige anderen verlieten het congrescentrum omdat ze de sfeer onprettig vonden. 

Menselijk
In de zaal stonden microfoons opgesteld, zodat ouders vragen konden stellen. Niet alleen de schoolleiding kreeg de volle laag, maar ook op de inspectie klonk veel kritiek. "Natuurlijk zijn er regels, maar waar is de menselijke factor?", vroeg een van de ouders zich af. De opmerking kon rekenen op veel applaus. 

Lees ook: Vmbo-leerlingen laaiend op hun school: ‘Het is zooitje ongeregeld’

Kosten gemaakt
Diverse ouders hebben al kosten gemaakt voor de vervolgopleiding van hun zoon of dochter. "Mijn dochter Romy was al aangenomen op de Rooi Pannen in Eindhoven. We hebben al kleding en boeken aangeschaft", zegt Kelly Haan. Ook Chris Pachen, de vader van Guy, is boos. "Je moet eens nagaan wat dit voor economische gevolgen heeft. 350 kinderen die één jaar later op de arbeidsmarkt komen, en die daardoor een jaarsalaris van dertig mille mislopen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →