G40: 'Meer geld voor jeugdzorg'

Print
G40: 'Meer geld voor jeugdzorg'

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De veertig grootste gemeenten (G40) gaan het Rijk dinsdag in Maastricht onder druk zetten om iets te doen aan de tekorten bij de jeugdzorg. Weigert het Rijk daar op in te gaan, dan dreigt de G40 een conceptakkoord over de financiering van gemeenten niet te ondertekenen.

Een motie van die strekking wordt in stemming gebracht tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), dat dinsdag en woensdag in Maastricht wordt gehouden.

Tekorten
Veel gemeenten kampen met financiële tekorten, die mede veroorzaakt worden door onvoorziene kosten op de jeugdzorg. "De financieringssystematiek van jeugdzorg en de bijstand is ongunstig voor gemeenten", zegt de Heerlense wethouder Peter van Zutphen (SP). "Er moet eerst fatsoenlijk afgerekend worden met de gemeenten."

Heerlen
In Heerlen - en andere grote Limburgse gemeenten met sociaal-economische achterstanden - wordt door relatief meer mensen een beroep gedaan op jeugdzorg.

Wethouder Jordy Clemens (Jeugd, SP): "Wij zetten daarom sowieso een tandje bij. Desondanks zie je dat het Rijk het ons moeilijk maakt door ­bezuinigingen en de rare manier van geld verdelen."

André Rieu
Het congres van de VNG wordt ­gehouden in het gouvernement en geleid door Twan Huys. Er zijn ook rollen weggelegd voor André Rieu, schrijver-columnist Tommy Wieringa en astronaut André Kuipers.

Een van de hoofdthema’s is ‘grensoverschrijdend samenwerken en wonen en werken’. Deelnemers maken excursies naar Aken en worden bijgepraat over ontwikkelingen in deze grensregio.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →