Examencrisis: juristen lopen zich warm voor zaak tegen school

Print
Examencrisis: juristen lopen zich warm voor zaak tegen school

De informatie-avond vrijdag in het MECC. Afbeelding: Annemiek Mommers

"De eerste stap is kijken in hoeverre het mogelijk is om bestuursrechtelijk af te dwingen dat de leerlingen van het VMBO-Maastricht alsnog gewoon geslaagd zijn. Lukt dat niet, dan gaan we verdere stappen ondernemen."

Dat zegt Wouter Geertsen van Van Dijk Advocaten. Zaterdagochtend voerde hij al met een veertigtal ouders gesprekken over het debacle bij het VMBO waar 354 leerlingen te horen hebben gekregen dat hun diploma ongeldig is.

Woede
Dat leidde tot grote woede en ongeloof, vrijdagavond in het MECC, waar de ouders meer uitleg kregen over die bizarre wending, ruim een week nadat  de vlag was uitgegaan. Enkele ouders kondigden gerechtelijke stappen aan. Voor Geertsen reden om komende week een informatie-avond te beleggen voor verontwaardigde ouders die willen weten wat de mogelijkheden zijn.

Rechttrekken
"Als het niet lukt om de diploma’s alsnog geldig te laten verklaren, dan moet de school komende zomer alles rechttrekken. Door de kinderen alsnog de benodigde examens te laten doen, zodat ze na de vakantie gewoon met hun vervolgopleiding verder kunnen. Zo nodig, willen we dat in een civielrechtelijk geding afdwingen."

Schade
"Laatste stap is het aansprakelijk stellen van de school voor de geleden schade. Van het annuleren van geboekte vakanties tot het uitschrijven voor vervolgopleidingen", zegt Geertsen, die dit weekend zoveel mogelijk "stel-op-sprong-maatwerk" probeert te bieden.
Komende dagen moet er meer duidelijkheid komen over het  juridische staartje van wat nu al bekend staat als de grootste examencrisis ooit.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →