Duizenden mensen protesteren tegen groei luchtvaart

Print
 Duizenden mensen protesteren tegen groei luchtvaart

Afbeelding: Rob Oostwegel

Enkele duizenden demonstranten protesteren zaterdagmiddag in zes Nederlandse steden, waaronder Maastricht, tegen de groei van de luchtvaart.

Met spandoeken met opschriften als 'Luchtvaart groeien doet de aarde gloeien', 'Luchtvaart die zorgen baart' en 'Noodlanding voor het klimaat' tekenen zij verzet aan tegen de toename van het aantal vliegbewegingen.

Rode kleding
De demonstranten kwamen veelal in rode kleding rond één uur samen in de centra van onder meer Maastricht, Eindhoven en Amsterdam. Met de kleding en attributen willen zij 'een rood signaal' afgeven aan de overheid, dat de grenzen aan de groei van het vliegverkeer zijn bereikt.

Greenpeace
De protestactie is bedacht door Greenpeace en het onlangs opgerichte Landelijk Bewonersbelang Luchtvaart (LBBL), waarin de regionale bewonersverenigingen bij Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde samenwerken. Zij bepleiten onder meer het gebruik van treinen voor korte afstanden binnen Europa, ter beteugeling van de luchtvaart.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →